FRÅGOR OCH SVAR INFÖR RENOVERINGEN AV EKDUNGEN 1
Här kommer vi att ta upp många av de frågor som vi vet dyker upp hos dig som hyresgäst. Frågorna uppdateras löpande under projektets gång.
Du är alltid välkommen att kontakta vår projektgrupp om du undrar över något. Du når oss via växeln på telefonnummer 08-706 90 00 eller via mejl projekt.ekdungen@forvaltaren.se
Allmänt kring boendet
Jag upplever att storstadbullret är jobbigt men kan även störas av ljud från grannar, klimatkontrollsystem, tvättmaskiner med mera. Kommer det att åtgärdas på något sätt?
Invändigt går det inte att ljudisolera mer, men med de nya avloppsrören samt ny wc/badrum så blir det förhoppningsvis lite tystare.
Vad ska ni göra med hissarna? Hissdörrarna på många våningsplan är gnissliga och går inte att ställa upp.
Nya skjutdörrar i hissarna ingår i renoveringen.
Hur förbättras entréerna i och med renoveringen?
Vi renoverar dem och sätter in postboxar i entrén för att underlätta postutdelning samt installerar ny belysning. Vi ser också över låssystemet,och vid behov kompletterar vi.
Vad händer med tvättstugan? Kommer det att finnas en tvättmaskin för större mängd även i fortsättningen?
Vi ska bygga en ny tvättstuga med tre separata, bokningsbara rum. I ett av dem kommer det också att finnas en grovtvättmaskin (10 kg). Tvättstugan placeras på gården mellan husen för bättre tillgänglighet och kan användas dygnet runt utan att störa andra hyresgäster i huset.
Vad händer med träfflokalen och förskolan?
Det kommer att byggas en ny träfflokal på bottenvåningen i hus 21. Förskolan kommer att vara kvar även i fortsättningen. Ytorna berörs dock av renoveringen och förskolan behöver därför tillfälligt flytta ut.
Vad händer med förråd och cykelrum?
Vi kommer se över förråden, bygga nya Troax-system samt sätta in ny belysning. Förrådsstorleken beräknas bli ungefär samma, vi behöver få plats med alla förråd.
Vi bygger nytt cykelrum i källaren. Dessutom blir det fler cykelställ på gården, vissa även med tak.
Lägenheten
Kan man passa på att ändra planlösningen/dörrars placering eller storlek/ta bort befintliga pelare i samband med renoveringen?
Vi kommer inte kunna ändra planlösning i några lägenheter. Samma svar gäller även för att ta bort en pelare eller byta placering av dörrar. Det skulle innebära en kostnad som inte är ekonomiskt försvarbar.
Om du har särskilda behov vad gäller framkomlighet eller liknande ska du meddela kommunen samt ta upp frågan med projektsamordnaren.
Vad händer med de uthyrningsdelar som finns i vissa lägenheter? Kommer de byggas om till något annat?
Alla fyror som har en så kallad generationsboende-del/”uthyrningsdel” kommer även i fortsättningen ha kvar det. Badrummen renoveras också där. Där det finns en köksdel kommer den om möjligt behållas som den är.
Jag önskar fler eluttag i rummen, kan man få det?
Då kan du välja renoveringsnivån BAS + YTSKIKT där du får fler uttag enligt dagens standard.
Jag vill ha kvar mina tapeter/ytskikt i vardagsrum, sovrum och hall som det är i dag. Går det?
I så fall behöver du inte välja renoveringsnivån där ytskikt ingår.
Jag vill välja ett eget typ av kakel i badrummet. Varför kan ni inte sätta upp det istället för standardutbudet?
Vi vet att många är intresserade av att få sätta sin egen prägel på sin lägenhet. Som hyresgäst kommer du att bjudas in att göra vissa val för din lägenhet när det gäller ytskikt och tillval. Samtidigt behöver vi hålla oss inom vissa ramar.
När vi renoverar behöver vi som hyresvärd göra vissa avvägningar av praktiska skäl. Vi behöver hålla lägenhetsrenoveringarna ganska enhetliga för att alla arbeten ska gå smidigt till. Att individanpassa varje lägenhet blir svårt i ett hyreshus. Tycke och smak är ju väldigt individuellt.
Med en enhetlig grund blir det åtminstone lite enklare för dig som hyresgäst - och kommande hyresgäster som flyttar in - att sätta sin egen prägel. Man kan t.ex. välja inredningsdetaljer som badrumsmatta och handdukar i ens favoritfärg, för att nämna ett exempel.
Utifrån detta som vi på Förvaltaren av praktiska skäl måste förhålla oss till hoppas vi att din renoverade hyresrätt ska kännas som en fin och funktionell grund att utgå ifrån.
Jag tycker att mitt badrum är helt okej. Måste det renoveras?
Badrumsrenovering är ett måste på grund av stambyte.
Jag tycker verkligen om mitt badkar och vill inte byta till dusch.
Badrummet måste renoveras i samband med stambytet då golv och tak behöver rivas. Förvaltaren har dusch som standard, men om du vill behålla ditt befintliga badkar - och det finns utrymme för det – så går det bra. Meddela projektsamordnaren under ert möte.
Jag tycker att mitt badrum är helt okej, det är bara toastolen som behöver bytas.
Vi behöver göra stambyte och därför blir det helrenovering av badrummet, inkl. byte av allt porslin.
Jag har särskilda behov och har tidigare fått bl.a. en anpassad dusch genom kommunens försorg, den vill jag ha kvar.
Stambyte måste göras, men givetvis ska vi gå igenom dina särskilda behov vad gäller badrummets funktion. Meddela projektsamordnaren under det personliga mötet.
Jag störs av matos från andra lägenheter och fel temperatur. Kommer renoveringen att göra någon skillnad i det?
Vi kommer att installera ny spiskåpa kopplad till frånluftsventilation i köket. Det ingår i renoveringen. Den nya spiskåpan och fläkten minskar problem med matos. Tempgivarna hjälper oss att ha bättre koll på lägenhetstemperaturen och därmed kunna ge bättre service.
Jag tycker mitt kök är helt okej, har tidigare gjort tillval och bytt köksbänk och kran.
P.g.a. stambytet behöver man riva /montera ned en del av köket. De nuvarande köken är slitna och platsbyggda med låga bänkhöjder. Det blir tyvärr för kostsamt att försöka återställa till en bra standard. Det kan finnas vissa kök som är i relativt bra skick med tanke på ålder, men det blir dyrare i längden att individanpassa köksrenoveringen istället för att renovera enhetligt. Därför ersätter vi alla kök med moderna, nya kök enligt dagens standard med 10 års garanti.
Tillvalskostnader för köksutrustning eller liknande som nu ersätts i och med nya köket (t.ex. om du sedan tidigare betalar för kyl och frys som tillval) försvinner efter renoveringen.
Vissa av mina innerdörrar är slitna. Kan jag få nya i samband med renoveringen?
Om du väljer renoveringsnivån BAS + YTSKIKT ingår innerdörrarna. Det betyder att vi renoverar/målar om dem, alternativt byter ut dem helt vid behov.
Vad händer med balkongerna? Kan man få större balkong?
Vi kommer att renovera balkongsplattor, måla om, komplettera med uttag, nya balkongsfronter samt inglasning av balkonger. Vi kommer däremot inte kunna bygga ut dem. Vi har fått svar från bygglovsenheten att det är klart olämpligt med hänsyn till byggnadernas karaktär och den förvanskning som åtgärden skulle innebära.
Ingår persienner i de nya fönstrena?
Nej, persienner är inget vi har som standard idag. Det ingår inte heller i vårt underhållsarbete om de går sönder eller dylikt. För den som gärna vill ha persienner går det bra att själv beställa det från valfri firma. Det är tillåtet att montera persienner i lägenheten om det görs på ett fackmannamässigt sätt.
Ventilation, IMD med mera
Vilken isolering görs under renoveringen?
Tilläggsisolering av fasad och tak.
Är det verkligen nödvändigt med vattenmätning i varje lägenhet?
IMD (individuell mätning och debitering) är ett krav som vi har idag i våra ombyggnadsprojekt på Förvaltaren så att du som hyresgäst själv kan påverka förbrukningen.
Ventilationen är dålig och det uppstår drag, vad ska ni göra åt det?
Vi använder FTX-system i Ekdungen som innebär från- och tilluftssystem med värmeväxling. Växlaren gör att frånluftens värme kan återvinnas för att värma upp ny, kall luft som tas in utifrån. Ventilationen tillför ny luft i bostaden, fukt och föroreningar och lukt samt värms upp på vintern. Eftersom FTX förvärmer luften som kommer in i byggnaden minskar risken för drag. När luften tas in via kanaler kan fasaden dessutom tätas.
Med nya aggregat samt nya radiatorer går det att påverka inomhusklimatet positivt. Det är viktigt att luften kommer in med rätt hastighet, vilket ska justeras under renovering. Därför är det också viktigt att man som hyresgäst inte själv ändrar inställningen efter renoveringen.
övrigt
Hur funkar det med tillfälligt boende under renoveringen? Får jag själv välja var jag ska bo?
Vi informerar om detta längre fram när vi är färdiga med medgivandeprocessen. Du som hyresgäst kommer att få möjlighet att i en blankett framföra behov och önskemål om ditt tillfälliga boende/ev. permanentflytt/egen tillfällig boendelösning. Vi kommer att göra vad vi kan för att hitta en passande lösning för varje hushåll.
Varför måste hyran höjas? Vad blir nya hyran?
Vi förstår att du undrar vad din nya hyra kommer att bli. Som allmännyttigt bostadsbolag får vi enligt reglerna inte lägga undan pengar för större renoveringar. Normalt underhåll av fastigheten som enstaka hissbyten, ny belysning eller en uppgraderad lekplats ingår i din hyra. Att renovera en hel fastighet är däremot ett mycket kostsamt projekt. Det gör att vi måste höja hyran för att kunna finansiera en del av renoveringen.
Hyran baseras på standard, skick och läge. Förhandlingen görs alltid mellan fastighetsägaren och Hyresgästföreningen som representerar dig som hyresgäst.
Eftersom förhandlingen pågår vet vi ännu inte vad den nya hyresnivån kommer att bli för dig som bor i Ekdungen. För att ändå kunna ge någon typ av referens visar vi ett exempel som du hittar i renoveringsbroschyren.
|