Vatten och avlopp

Ett välfungerande vatten- och avloppssystem är viktigt för att du ska trivas i din lägenhet. För att undvika dålig lukt, stopp i avloppet eller legionella finns det en hel du kan göra i förebyggande syfte.

Droppande kran

Om vattenkranen droppar eller toaletten rinner, felanmäler du det på Min Sida här på webben. Då sparar vi på både vatten- och värmekostnader. Dessutom orsakar en droppande kran med tiden fula ränder i handfat och badkar.

Rensa vattenlåset i tvättställ

På avloppsröret under tvättstället finns ett vattenlås som hindrar dålig lukt från att komma upp från avloppet. Vattenlåset måste ibland rensas. Det kan du enkelt göra själv: Öppna vattenlåset, ställ en hink under. Peta loss eventuellt avfall som fastnat. Spola igenom med hett vatten. Stäng vattenlåset igen.

Om du inte använder avloppen under en längre tid sjunker vattennivån i låset och dålig lukt tränger upp från avloppet. Det kan du undvika genom att droppa lite matolja i toalettstolen och övriga avlopp, exempelvis innan du åker på semester. Då kan inte vattnet dunsta.

Legionella

Legionellabakterier finns naturligt i jord, sjöar och vattendrag. Därför finns bakterierna också sporadiskt i Sveriges vattennät. För att legionellahalterna ska öka till en oönskad nivå behöver vattentemperaturen vara mellan 20-45 grader.

I våra hus har vi system och rutiner för att hålla rätt temperatur på vattnet. Det är däremot viktigt att du tänker på att spola igenom de kranar som stått oanvända en tid. I exempelvis duschslangar kan vattentemperaturen hamna på en nivå där legionella trivs. Att göra sådana genomspolningar är ett generellt råd från Folkhälsomyndigheten och Boverket.

Legionella smittar inte genom att man dricker vattnet utan genom så kallade aerosoler, vattendimma, som uppstår bland annat när man duschar.

Stopp i avloppet

Stopp i avloppet kan leda till översvämning och fuktskador. Om du får stopp i avloppet, kan du först försöka med att lossa avfallet som sitter i vägen. Använd inte kemiska medel som till exempel propplösare eller kaustiksoda. Kaustiksoda är mycket skadligt för miljön och innebär dessutom en hälsorisk.

Om kaustiksoda ligger kvar i vattenlåset riskerar den som ska rensa rören att få det på händerna eller i ögonen, vilket kan ge svåra skador. Sodan förstör även avloppsrören genom att bilda en hinna i rören som gör att de blir ännu trängre.

Genom att regelbundet peta bort hårrester och annat från bottenventilen i badkar, handfat och diskho kan du undvika att det blir stopp och dålig lukt. I badrummet finns en golvbrunn som du ska rengöra regelbundet för att undvika stopp och dålig lukt.

Toalettstol

Kasta aldrig bindor, blöjor, tops, bomull eller likande i toaletten. Förutom att det är miljöovänligt, kan de svälla upp och orsaka stopp i avloppet. Undvik även att kasta kattsand i toaletten. Sanden slipar bort glasyren och kan förorsaka stopp. Kasta inte heller cigarettfimpar eller ämnen/vätskor som är miljöfarliga i toaletten, sådant klarar inte våra reningsverk av att ta hand om.