Hallonbergen

Skidbacken gård hallonbergen

Hallonbergen är en lugn stadsdel rik på grönska, bilfria gårdar och kultur. Utemiljön är noga genomtänkt med många fina promenadstråk och utsiktsplatser.

I stadsdelens hjärta Hallonbergen centrum finns närservice, sporthall, tunnelbana och kommunens Kulturcentrum för dig som gillar musik, dans, teater och konst.

Bostäder

Vi har 1 921 hyresrätter i storlekarna 1 till 6 rum och kök, varav ett 100-tal ungdomslägenheter. Alla lägenheter har bredband och kabel-TV.

Tillgänglighet

Våra hus i Hallonbergen har bra tillgänglighet. Hiss finns i alla hus och det finns inga trappor utanför entrén eller till hissen. Det är lätt att ta sig fram med rollator, rullstol och barnvagn.

Service

I Hallonbergen centrum finns en bred närservice med apotek, vårdcentral, folktandvård, bibliotek, livsmedel, kulturcentrum, gym, affärer, caféer och restauranger och Förvaltarens distriktskontor och huvudkontor. I närliggande Sundbypark finns  Sundbybergs stads kommunkontor till Hallonbergen.

Kommunikationer

Kommunikationerna till Hallonbergen är utmärkta med tunnelbana och bussar. Det tar 13 minuter med blå linjen från Stockholms central. Via Enköpingsvägen går det också snabbt att nå både E4 Stockholm-Arlanda och Ulvsundaleden.

Förskolor och skolor

Se www.sundbyberg.se

Sport, fritid och kultur

Hallonbergen Centrum är stadsdelens hjärta med ett samlat utbud av bibliotek, kultur- och fritidsaktiviteter. I kommunens Kulturcentrum finns bland annat musikskola, barnteater, konstutställningar och ungdomsgård. Här finns också Aggregat, en kreativ ungdomsverksamhet med ateljéer, verkstäder och olika dans- och musikkurser. Hit kommer ungdomar från hela Storstockholm för att förverkliga sina kreativa idéer.

I Sporthallen finns 4 000 kvadratmeter för bland annat basket, handboll och innebandy. Här finns också skjutbanor, en 120 meter lång löparbana med gummiasfalt och en boxningslokal.

Visste du att...

  • Hallonbergen officiellt fick sitt namn först 1953. Men i folkmun hade det länge kallats Hallonbergen eftersom det fanns gott om vildhallon i området.
  • I områdets bördiga mylla odlades i slutet av 1800-talet tobak som snusfabrikören JF Ljunglöf förädlade till Ettans snus. Senare övergick bolaget till att odla potatis, ärter, brysselkål och purjolök till försäljning. 
  • När Hallonbergen byggdes i början av sjuttiotalet lämnades ingenting år slumpen. Allt var genomtänkt in i minsta detalj - lägenheterna hade moderna planlösningar, parkeringshusen byggdes under bostadshusen, daghemmen var fler än i andra områden och skolorna var nytänkande utan korridorer, klassrum och katedrar. Hjärtat i hela skapelsen var centrumhuset där ”allt” fanns.
  • När Hallonbergen invigdes 1973 var det ett område som väckte stort intresse från omvärlden. Statsminister Olof Palme ägnade en hel dag åt invigningen och deklarerade i sitt tal att Hallonbergen var ”Den bästa bostadsmiljön i hela Sverige”.