Här tar vi upp en rad frågor och svar om projektet. Frågor och svar från Öppet hus som hölls i slutet av september är nu också inkluderade.
VARFÖR FÅR JAG EN ENKÄT?
Som fastighetsägare har vi bra koll på vissa saker. Exempelvis förbrukningar av vatten, el och värme. Vi vet också hur hissen fungerar, vilka felanmälningar som gjorts och hur taken mår – och så vidare. Samtidigt bor vi inte i husen – och ser inte alltid brister och behov med dina ögon. Därför vill vi fråga om din upplevelse av huset där du bor.
BLIR DET EN TOTALRENOVERING? BEHÖVER JAG FLYTTA?
Vi kan redan nu berätta att du kommer kunna bo kvar under den planerade renoveringen. Det handlar alltså inte om en totalrenovering av hela lägenheten. Vi återkommer med mer detaljerad information. Först vill vi se till att vi fångat in alla synpunkter från er som bor i huset.
BLIR DET EN ”LYXRENOVERING”?
Förvaltaren gör aldrig några så kallade lyxrenoveringar. Vi renoverar inte mer än det som behövs för att huset ska må bra, uppfylla dagens byggkrav och hålla i femtio nya år. Till glädje för dagens och morgondagens hyresgäster.
VAD HÄNDER MED HYRAN?
Normalt höjs hyran efter en renovering. Förvaltaren förhandlar alltid med Hyresgästföreningen så att hyran motsvarar det så kallade bruksvärdet för lägenheter med motsvarande standard, skick och läge. Under de första åren efter en hyreshöjning får du en rabatt på den nya hyran.
HAR NI INTE LAGT UNDAN PENGAR TILL RENOVERING?
Som allmännyttigt bostadsbolag får vi enligt reglerna inte lägga undan pengar för stora renoveringar. Det gör att vi måste höja hyran för att kunna finansiera större delen av renoveringen. Normalt underhåll av fastigheten som exempelvis enstaka hissbyten eller en ny belysning ingår däremot i din hyra.
OM MAN INTE VILL HA NÅGON RENOVERING?
Vi kommer att ha många kontakter under den närmaste tiden där vi i lugn och ro kan prata om dina behov och önskemål. Innan vi kan börja renovera huset så behöver du ge ditt medgivande. Om vi inte är överens så provas frågan av Hyresnämnden som bedömer om renoveringen är rimlig. Det är en trygghet för både dig och oss.
Frågor och svar från öppet hus (21-10-21)
VAD BEHÖVER GÖRAS I RENOVERINGEN?
Ännu är inget beslutat gällande renoveringen på Prästgårdsgatan. Däremot har vi en bild av vilka åtgärder som är nödvändiga. I gemensamma utrymmen handlar det om byte av hiss och ny isolering på vinden. Följande har projektgruppen kommit fram till vid undersökningar i huset som gäller lägenheterna;
STAMBYTE I BADRUMMEN
Som vi tidigare informerat om börjar vattenledningar, värmerör och avloppsrör i väggar och golv att rosta och läcka. Det innebär att ett stambyte i badrummen är nödvändigt, inom en snar framtid.
Vi förstår att många som fick sitt badrum renoverat i samband med vattenskadan är nöjda i dag. Eftersom skicken varierar i huset behöver vi dock ta ett helhetsgrepp och renovera samtliga badrum för att säkerställa en enhetlig standard. Det är bland annat viktigt inför kommande underhåll.
NYA FÖNSTER OCH BALKONGDÖRRAR
Fönstren är av eftersom de släpper ut för mycket luft. Därför planeras de bytas ut. Likaså balkongdörrarna.
NYA TAPPVATTENSTAMMAR I KÖKET
För att minska risk för framtida vattenläckor planeras även tappvattenstammarna i köket bytas ut. Avloppstammar som står i schakt mot hall kommer ses över. Du kommer få en ny, modern kran med engreppsblandare. Detta sker inte vid samma tidpunkt som stambytet i badrummet.
NYTT VENTILATIONSSYSTEM
Inomhusluften behöver förbättras. Det kan vi uppnå genom att sätter in ett nytt ventilationssystem som dessutom återvinner värme. Det gör att fastighetens i dag höga energiförbrukning minskar.
ELEN SES ÖVER
Av säkerhetsskäl behöver även elen ses över. Alla uttag är inte jordade i dag och kablarna är gamla. Kablarna behöver bytas ut så de håller dagens svenska standard och självklart ska samtliga uttag vara jordade.
BADRUM
Vad skulle ingå i badrumsrenoveringen?
Det nya badrummet får bland nytt klinkergolv (du får välja bland olika alternativ), helkaklade väggar, en ny, snålspolande toalett, en handdukstork och nytt badrumsskåp.
Mitt badrum blev renoverat efter vattenskadan. Ska det renoveras nu igen?
Ja. Eftersom skicken varierar i huset behöver vi ta ett helhetsgrepp och renovera samtliga badrum för att säkerställa en enhetlig standard. Det är bland annat viktigt inför kommande underhåll.
Kommer jag kunna sätta in en tvättmaskin efter renoveringen?
Ja. Efter renoveringen kommer alla få ett uttag till tvättmaskin.
Kommer jag kunna ha kvar badkaret?
I samband med renoveringen får du en ny, fräsch dusch istället för badkar. Badkar används inte i samma uträckning i dag eftersom de har en negativ påverkan på både miljö och ekonomi genom större vattenförbrukning. Dessutom orsakar de fler problem med avloppen då det är svårare att komma åt och städa.
Ett undantag är dock om du har särskild hjälp från kommunen. Då kommer ditt badkar självklart monteras tillbaka.
Får vi någon värmekälla i badrummet, exempelvis handdukstork?
En elektrisk handdukstork kommer installeras i alla badrum.
Hur blir det med toalett under stambytet?
När vi river badrummet så får du en tillfällig toalett i din lägenhet. Det kommer även finnas toaletter tillgängligt i huset. Information och skötselråd får du i samband med att den tillfälliga toaletten ställs på plats hemma hos dig. Vi ser till att din toalett töms regelbundet.
Kommer även ventilationen i badrummet ses över?
Ja, i samband med renoveringen kommer även ventilationen förbättras.
Kommer hyran att sänkas under stambytet?
Ja. I enlighet med hyreslagen kommer du att få en hyresrabatt för den tid som vi stambyter hos dig. Hur stor hyresrabatten blir beror på hur många dagar stambytet tar i din lägenhet. Därför kan vi räkna ut din hyresrabatt och betala ut den först när stambytet är klart. Vi följer SABO:s riktlinjer kring ersättningar för detta. SABO är Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, en bransch- och intresseorganisation för cirka 300 allmännyttiga bostadsföretag.
TIDPLAN
När startar renoveringen?
Innan renoveringen kan sätta igång behöver vi få in ett så kallat medgivande från alla i huset, där du säger ja eller nej till renoveringen. Det innebär att vi ännu inte kan ange ett startdatum.
Hur lång tid kommer renoveringen ta?
Ännu är det för tidigt för att vi ska kunna ge ett exakt besked men troligtvis runt ett halvår. Renoveringen kommer genomföras stamvis.
ÖVRIGa frågor
I enkäten kunde man anmäla intresse för olika frågor att engagera sig i. vad händer nu?
I enkäten ville vi kolla av intresset i huset vad gäller att engagera sig i olika områden såsom gård, avfallshantering, trygghet eller annan fråga. Det eftersom vi ska sätta ihop en så kallad samrådsgrupp som kommer träffas vid åtminstone tre tillfällen och tycka till om den planerade renoveringen, som representanter för alla hyresgäster.
Jag betalar REDAN en högre hyra DÅ MIN LÄGENHET RENOVERATS. Kommer hyran höjas ytterligare?
Du kommer inte betala ”dubbelt” efter renoveringen. Har du tillexempel tillvalskostnader i badrummet i dag så tar vi bort den kostnaden och ersätter med nya hyreshöjningen efter renoveringen.
VARFÖR HYRS INTE DEN LEDIGA LÄGENHETEN UT?
Den lediga lägenheten används som en referens inför renoveringen. Där har projektet tagit mycket miljöprover samt tagit upp hål i schakt för att titta på tappvatten- och avloppsstammar.
INGÅR PERSIENNER I NYA HYRAN?
Persienner ingår inte i hyran och är inget tillval tyvärr. Det får man ombesörja själv.
får jag behålla anpassningar från kommunen?
Alla specialanpassningar genom kommunens försorg kommer självklart återställas. Du anmäler dina anpassningar till projektsamordnare Valmire.
|