Våra stadsdelar

Trots närheten till Stockholm har Sundbyberg aldrig varit en sovstad till huvudstaden. Tvärtom. Sundbyberg har med all tydlighet sin egen identitet – den nyfikna småstaden mitt i pulsen.

Enligt sundbybergarna själva är det just litenheten – i kombination med närheten till storstaden – som gör staden så trevlig.

Vi finns överallt

Vi erbjuder modernt boende i cirka 7 000 attraktiva hyresrätter och 650 fräscha lokaler runt om i Sundbyberg. Som hyresgäst kan du bland annat välja på mysiga Storskogen, moderna Hallonbergen eller gårdskänsla i Rissne.

Medelpunkten för många är centrala Sundbyberg där det är nära till allt. Å andra sidan är Sundbyberg Sveriges till ytan minsta och mest tätbefolkade kommun. Det gör att du alltid har nära till den lilla stadens stora puls och service.

Stadens historia

Redan i slutet av 1800-talet kom samhället till Sundbyberg. Stationshuset invigdes 1877 och då kunde de frustande ångloken äntligen stanna till på sin väg mellan Stockholm och Västerås.

I takt med att folkmängden sedan växte till närmare 1 000 personer på bara tio år blev Sundbyberg en levande handelsplats.

Mitt i storstaden

Sundbyberg är i dag staden i storstaden. Storebror Stockholm finns inpå knutarna och med tunnelbana eller pendeltåg når du Stockholm city inom 10 minuter. Närmare 45 000 invånare samsas med affärer, kommunikationer, service och tiotusentals dagliga jobbpendlare på nio intensiva kvadratkilometer.

Med cirka 20 000 arbetsplatser, butiker, restauranger, apotek, banker, post, systembolag, skolor, dagis och all upptänklig service i övrigt är Sundbyberg en levande stad med egen identitet och karaktär.

Staden har vuxit i årsringar

Vid stadsbildningen 1927 var Sundbyberg lika med den äldre stadskärnan vid järnvägen. På 1940-talet växte staden bland annat med villasamhället Lilla Ursvik.

Decenniet efter byggdes flerfamiljshus i Storskogen. På det glada 60-talet uppfördes Ör. Sedan kom moderna Hallonbergen på 70-talet och trädgårdsstaden Rissne på 80-talet. Nu pågår nästa utbyggnad i Ursvik som får totalt cirka 8 000 bostäder.

Mycket vänligt företagsklimat

Under de senaste åren har näringslivet nyupptäckt Sundbyberg. Kommunikationer i cityklass, moderna lokaler och bra närservice gör att såväl lokala som globala företag etablerar sig. Få städer kan visa på en sådan tillväxt. Det visar också återkommande undersökningar.

Visste du att...

  • Sundbyberg har flera gånger utsetts till "årets superkommun". Den lilla ytan till trots är det Sveriges snabbast växande kommun.
  • En av landets vackraste parker finns i Sundbyberg. 2008 utsågs nämligen Marabouparken till Sveriges vackraste park.
  • Dansrestaurangen Lorry under många decennier var välkänd över hela Stockholm. Här tillämpades tidigt "varannan damernas". 1999 utbröt dock en eldsvåda i restaurangen, vilket blev slutet för det 52 år gamla namnet Lorry.