Lilla Alby

Otterstavägen Lilla Alby

Storleken spelar ingen roll. Det är Lilla Alby ett bevis på. Trots att det är en av Sundbybergs minsta stadsdelar har den både en lång historia och en modern inramning. Det är det som gör Lilla Alby både välkänt och populärt.

Området har en varierande bebyggelse med allt från Ahlby säteri – områdets äldsta hus från år 1620 – till senare byggnader som förtätat stadsbilden.

Här blandas sekelskifteshus, punkthus och låga lamellhus och mitt i alltihop ligger Lilla Albys gröna lunga – Tuvan, en park för lek och avkoppling. Under senare år har stadsdelens förnyats med bostadsrätter och hyresrätter närmast Bällstaviken

Bostäder

Vi har 220 hyresrätter i Lilla Alby med allt från 50-talets punkthus till moderna flerbostadshus från det sena 80-talet. Lägenhetsstorlekarna varierar mellan 1 till 5 rum och kök - med merparten tvåor och treor. Alla lägenheter har bredband och kabel-TV.

Tillgänglighet

I Lilla Alby varierar tillgängligheten mellan de olika husen. Mer information om tillgängligheten i varje hus hittar du under Lediga lägenheter (klicka på den lägenhet du är intresserad av så ser du tillgängligheten för huset).

Service

Området tillhör de centrala delarna av staden vilket betyder närhet till det mesta man kan önska sig av kommunal, kommersiell och kulturell service och butiker.

Kommunikationer

Ett stenkast bort ligger Sundbybergs station, som är en knutpunkt för resande. Hit kommer man med tunnelbana, regionaltåg, buss eller pendeltåg med knappt 10 minuter till Stockholms city.

Förskola och skola

Se www.sundbyberg.se

Sport, fritid och kultur

Lilla Alby hänger samman med centrala Sundbyberg med hela sitt utbud. Bland annat finns idrottsplats, simhall och bibliotek.

Visste du att...

  • Författaren Stig Dagerman bodde i Lilla Alby under sin mest produktiva tid. Här skrev han bland annat romanerna Ormen, De dömdas ö och Tysk höst.
  • När man i början av 1900-talet reste med ångbåt mellan Stockholm och Sundbyberg var det i Lilla Alby som båten la till. Den sista turen gick 1924.
  • Delar av områdets äldre charm finns bevarad. Bland annat Ahlby Säteri på Albygatan. Gården byggdes år 1620 och är inte bara stadsdelens äldsta byggnad. Det är även en av länets äldsta sätesgårdar och dess centrala läge är synnerligen unikt.
  • Som boplats har Lilla Alby varit känt i mer än tusen år. På den plats där Alby kyrka - Sundbybergs äldsta från 1892 - ligger har man till exempel hittat lämningar efter en boplats från vikingatiden.