Rissne

Odalvägen Rissne

Rissne har från att det byggdes på 80-talet varit Sundbybergs grönaste stadsdel. Här hittar du mysiga kvarter och kringbyggda gårdar där barn och vuxna kan röra sig fritt utan att störas av biltrafik.

I stadsdelens mitt finns Rissne Torg med närservice och tunnelbana. Rissne andas också konst. Här ligger ett av Sveriges största konstgallerier - runt omkring i hela Rissne kan du finna ett sextiotal skulpturer skapade av 12 kända konstnärer.

Bostäder

Vi har 2 176  moderna hyresrätter i Rissne. Lägenheterna finns i storlekarna 1 till 6 rum och kök, många med egen uteplats. Alla har bredband och kabel-TV.

Lokaler

Vi har 83 lokaler i Rissne. De finns i bostadshusen och är av blandade storlekar och olika lägen - många med bra affärslägen vid Rissne torg. Du hittar alla våra lediga lokaler under Lediga lokaler.

Tillgänglighet

Våra hus i Rissne har bra tillgänglighet. Hiss finns i alla hus och det finns inga trappor utanför entrén eller till hissen. Det är lätt att ta sig fram med rollator, rullstol och barnvagn. Mer information om tillgängligheten i varje hus hittar du under Lediga lägenheter (klicka på den lägenhet du är intresserad av så ser du tillgängligheten för huset).

Service

I och runt centrumhuset vid Rissne Torg finns uppskattade affärer, torghandel, kommunal service och en uppskattad plaskdamm.

Kommunikationer

Till Rissne tar man sig enkelt med tunnelbanans blåa linje, bussar eller bil via den närliggande E18. Planer finns också för den nya Tvärbanan med hållplats i Rissne.

skolor och Förskolor

I Rissne finns ett tiotal skolor, förskolor i både kommunal och privat regi. Se mer under www.sundbyberg.se. På Kasernvägen finns också Sundbybergs Folkhögskola med humanistisk och skapande inriktning.

Sport, fritid och kultur

I Rissne finns gott om möjligheter till både sport och lek. Här finns en idrottsplats för fotboll, tennis eller friidrott. Det finns två fotbollsplaner och på vintern - om vädret tillåter - spolas den lilla planen för skridskoåkning. Här finns även en basketplan. I Rissne idrottshall spelas bland annat volleyboll, innebandy, basket och handboll och Rissne ängar är ett härligt grönområde för bland annat picknick, lek och pulkaåkning. Här finns också fritidsgården Gluggen som är öppen varje dag för ungdomar.

Visste du att...

  • Namnet Rissne har sitt ursprung från vikingatiden då området hette Risenö, vilket anses betyda ”den risiga ön”. Det uppenbarar sig för första gången i skrift i ett runstensfragment från 1100-talet.
  • Sundbybergs enda byggnadsminne, Rissne gård, är från 1600-talet och hade då fyra våningar.
  • De kullar som idag tjänar som pulkbackar är i själva verket gravkullar. 
  • Under flera århundraden var Rissne en plats för militär förläggning och verksamhet. När den nya stadsplanen lades fast för Rissne under 1970-talet avvecklades det militära och gamla byggnader revs sånär som på tre kaserner. Vägarna och de första kvarteren fick dock namn utifrån Rissnes militära förflutna.