Skip to main content

Om projektet

/Global/DisplayMultimediaDescription.ashx?guid=ba52b27a-0bd3-4b07-9c03-69936a529921

Förvaltarens två hus på Mariagatan 1-5 signalerar att åldern börjar ta ut sin rätt. Något behöver göras under de kommande åren för att modernisera kvarter, hus, lägenheter och gemensamma rum.

Åldern märks lite varstans – kanske mest i kök och badrum. Samtidigt behövs allt mera resurser för att sköta om och värma upp de välplanerade husen från 1960-talet.

förslag utifrån behov

Under våren, sommaren och hösten 2021 vill vi tillsammans med dig som bor i husen mera i detalj ta reda hur husen mår i dag. Och samtidigt utveckla ett förslag till modernisering och renovering.

Som fastighetsägare har vi bra koll på vissa saker. Exempelvis förbrukningar av vatten, el och värme. Vi vet också hur hissen fungerar, vilka felanmälningar som gjorts och hur taken mår – och så vidare.

Samtidigt bor vi inte i husen – och ser inte alltid brister och behov med dina ögon. Det var därför vi under februari-mars kontaktade dig med frågor om din upplevelse av huset där du bor. Frågorna var en fördjupning av den årliga kundenkäten som du brukar få vart tredje år. Med  frågeområden som tvättstuga, badrum, ventilation, kök, värme och utemiljö.

boendegrupper under 2021

Med start i juni bjuder vi in till en dialog om dagens behov. Vi tittar också framåt för att tillsammans utveckla ett förslag till modernisering och renovering. Det blir två boendegrupper. En för lägenheten och en för gemensamma rum.

I den trycksak som du har fått i din brevlåda kan du läsa mera om detta. 

Förslag till ändrad detaljplan

Vi informerar också löpande om stadens arbete med att ta fram en ändrad detaljplan för kvarteret. Där ryms tidiga planer för att bygga nya hyresrätter i kvarteret. Det finns även behov och önskemål från förskolan och från vårdboendet.

Från ett vidare perspektiv finns också förslag till att göra Prästgårdsgatan mera stadsmässig med nya lokaler för närservice.

Vi tittar framåt

Som en stor fastighetsägare i Sundbyberg - med ett uppdrag från Sundbybergs stad - vill vi ta vårt ansvar för att förnya stadsmiljön och bygga efterfrågade hyresrätter i alla stadsdelar.

Hus och hyresgäster ska trivas och må bra hos oss under lång tid. Och då är det angeläget att även utemiljön, tryggheten, servicen, garaget, tvättstugan, källsorteringen och mycket annat gör sitt jobb.

Staden bjuder in till samråd

Under hösten 2021 (preliminärt) kommer Sundbybergs stad att bjuda in till ett så kallat plansamråd för en tänkt stadsförnyelse i kvarteret. Så sker alltid när man vill ändra i en detaljplan.

Mariagatan 1–5
@map:59.362003, 17.976760:map@
 
  • Stadsdel: Centrala Sundbyberg.
  • Adresser: Mariagatan 1–5 och Prästgårdsgatan 6–10.
  • Fastighet: Bildhuggaren 11.
  • Lägenheter: 60 hyresrätter.
  • Lokaler: 9 st med förskola och vårdboende.
  • Byggstart: Tidigast sommaren 2022.
  • Projekt: Modernisering och förnyelse av hus och kvarter.