Skip to main content

Om projektet

/Global/DisplayMultimediaDescription.ashx?guid=ba52b27a-0bd3-4b07-9c03-69936a529921

Förvaltarens två hus på Mariagatan signalerar att åldern börjar ta ut sin rätt. Något behöver göras under de kommande åren för att modernisera kvarter, hus, lägenheter och gemensamma utrymmen.

Åldern märks lite varstans – kanske mest i kök och badrum. Samtidigt behövs allt mera resurser för att sköta om och värma upp de välplanerade husen från 1960-talet.

Först frågar vi dig

Under våren 2021 vill vi tillsammans med dig som bor i husen mera i detalj ta reda hur husen mår i dag. Som fastighetsägare har vi bra koll på vissa saker. Exempelvis förbrukningar av vatten, el och värme. Vi vet också hur hissen fungerar, vilka felanmälningar som gjorts och hur taken mår – och så vidare.

Samtidigt bor vi inte i husen – och ser inte alltid brister och behov med dina ögon. Därför kommer vi att under februari-mars ringa dig och fråga om din upplevelse av huset där du bor.

Frågorna är en fördjupning av den årliga kundenkäten som du brukar få vart tredje år. Du kommer att känna igen frågeområden som tvättstuga, badrum, ventilation, kök, värme och utemiljö.

Sedan pratar vi om behoven

När vi sedan summerat svaren bjuder vi in dig för att tillsammans lyssna och prata om behoven. Det kan ske enskilt eller i grupp. Vi kommer att erbjuda såväl ”coronasäkra” fysiska träffar som digitala möten på internet. Du väljer själv om och hur du vill medverka.  Det viktiga är att vi får en gemensam bild av hur husen mår.

Vi kommer också att berätta om de tidiga planer som finns för att bygga nya hyresrätter i kvarteret. Det finns även behov och önskemål från förskolan och från vårdboendet. Från ett vidare perspektiv finns också förslag till att göra Prästgårdsgatan mera stadsmässig med nya lokaler för närservice.

Därefter tittar vi framåt

Därefter bjuder vi in dig som vill till att blicka framåt. Som fastighetsägare – med ett uppdrag från Sundbybergs stad – tänker vi ofta femtio år framåt.

Hus och hyresgäster ska trivas och må bra hos oss under lång tid. Och då är det angeläget att även utemiljön, tryggheten, servicen, garaget, tvättstugan, källsorteringen och mycket annat gör sitt jobb.

Staden bjuder också in till samråd

Under sommaren kommer Sundbybergs stad preliminärt att bjuda in till ett så kallat plansamråd för en tänkt stadsförnyelse i kvarteret. Så sker alltid när man vill ändra i en detaljplan.

Mariagatan 1–5
@map:59.362003, 17.976760:map@
 
  • Stadsdel: Centrala Sundbyberg.
  • Adresser: Mariagatan 1–5 och Prästgårdsgatan 6–10.
  • Fastighet: Bildhuggaren 11.
  • Lägenheter: 60 hyresrätter.
  • Lokaler: 9 st med förskola och vårdboende.
  • Projektstart: Februari 2021.
  • Projekt: Modernisering och förnyelse av hus och kvarter.