Vi vet att livet inte alltid följer en rak linje. Det kan dyka upp nya möjligheter, utmaningar eller behov av att bo på ett annat sätt under en period. Då kan det vara lockande att låna ut eller hyra ut sin lägenhet till någon annan. Men att göra det utan tillstånd är inte tillåtet. Här beskriver vi vad som händer när vi får tecken på otillåten uthyrning.
Ett hem för den som behöver
Olovlig andrahandsuthyrning kan verka harmlös vid första anblick – men kan skapa otrygga boendeförhållanden. För oss som allmännyttigt bostadsbolag är tryggheten i våra områden en viktig grundsten. När människor bor i våra hus utan att ha ett kontrakt eller utan att vi vet vilka de är, blir det svårare att ta ansvar för trivsel, säkerhet och gemenskap. Vi är också skyldiga att se till att våra bostäder går till dem som behöver ett hem och inte blir föremål för olovlig uthyrning eller missbrukas i ett kommersiellt syfte.
Vad räknas som olovlig andrahandsuthyrning?
En olovlig andrahandsuthyrning innebär att hyresgästen som står på hyresavtalet inte längre bor i lägenheten utan i stället låter någon annan göra det, utan att vi har godkänt det. Det kan leda till att hyresgästen förlorar sitt hyresavtal. För att en andrahandsuthyrning ska vara tillåten måste den person som står på hyresavtalet be oss om lov först. Om du låter en annan person, kanske en släkting eller en vän, bo i lägenheten tillsammans med dig så räknas det som inneboende.
Hur vi upptäcker det
I vissa fall är det någon som hör av sig – en granne som undrar, eller någon som sett lägenheten dyka upp på en uthyrningssajt. Ibland ser vi själva tecken i våra egna system. Andra gånger är det folkbokföringen som avslöjar en olovlig andrahandsuthyrning.
Två spår: juridik och dialog
När vi misstänker att en lägenhet hyrs ut utan tillstånd, startar vi en utredning. Då samlar vi in information för att förstå hur lägenheten används. I de fall utredningen fortsätter tyda på ett oriktigt hyresförförhållande, skickas ett brev till bostaden där vi ber hyresgästen att förklara boendeförhållandena alternativt säga upp sin lägenhet om personen inte längre har behov av bostaden. Om hyresgästen återkommer till oss och motiverar hur lägenheten används, så återkommer vi med ett av tre svar:
- Vi behöver kompletterande uppgifter
eller…
- Vi godtar motiveringen
eller…
- Vi anser inte förklaringen som sannolik och går vidare med uppsägning.
Läs mer om detta under stycket nedan ”Så går den juridiska processen till”.
Vi behöver under samma tidsperiod hantera ärendet juridiskt, vilket innebär att vi ibland inte kan vara så öppna som vi skulle önska med informationen som vi har. Det kan kännas frustrerande, men är en viktig del i att hantera ärendet korrekt och rättvist.
Så går den juridiska processen till
- Uppmaning om uppsägning – vi skickar ett brev till hyresgästen där vi berättar vad vi misstänker och hyresgästen får en möjlighet att förklara sitt boendeförhållande för oss.
- Uppsägning – om hyresgästen inte lämnar en skälig förklaring till de uppgifter som lagts fram efter utredningen går vi vidare med uppsägning och skickar då ett uppsägningsbrev till hyresgästen. Uppsägningstiden är tre månader.
- Hyresnämnden – om hyresgästen inte flyttar lämnar vi ärendet vidare till hyresnämnden, som gör en rättslig prövning. Hyresnämnden är en oberoende rättsinstans där respektive part får möjlighet att framföra sina argument för upphörande respektive förlängning av hyresavtalet.
- Överklagan – om hyresgästen inte är nöjd med hyresnämndens beslut har hen rätt att överklaga beslutet till hovrätten.
- Beslutet vinner laga kraft – om hyresnämnden eller hovrätten anser att uppsägningen är giltig ska hyresgästen flytta enligt det datum som anges i beslutet.
- Avhysning – om hyresgästen trots det inte flyttar, kontaktar vi Kronofogden för att genomföra en avhysning.
Tryggt i våra hus
Vårt mål är aldrig att säga upp någon – tvärtom. Men vi behöver säkerställa att alla våra lägenheter används på rätt sätt och att våra boende kan känna trygghet i att veta vilka som faktiskt bor i huset.
Så hyr du ut i andra hand
Här kan du läsa mer om vad som gäller om du vill hyra ut i andra hand. Hör gärna av dig till oss om du känner dig osäker. Det är alltid bättre att fråga än att chansa.
|