I en vindsvåning på Stationsgatan i centrala Sundbyberg har en av Förvaltarens lokalhyresgäster sin verksamhet. Det är Gårdssällskapet som huserar här. En e-kötthandel med fokus på hållbarhet och närproducerat som levererar delikatesser hem till dörren.
Dagsljuset flödar in och det sneda taket och tegelväggarna ger en modern känsla. Det är en fin lokal som kötthandlaren Gårdssällskapet flyttat in i. Just i dag är det få personer inne på kontoret. Gårdssällskapet har likt många andra arbetsplatser fortsatt med hybridarbete, det vill säga hemifrån och på plats, efter pandemin för några år sedan.
En av grundarna, och tillika vd, Kenny von Walden, berättar att Gårdssällskapet vill erbjuda kött som är både hållbart och lättillgängligt för alla som vill välja närproducerat och ekologiskt:
-Vi använder nästan uteslutande Kravmärkt kött från svenska gårdar, där djuren får ströva fritt på obesprutad mark. Köttet förbereds i vårt eget styckeri i Eskilstuna och vårt nära samarbete med producenter och slakterier gör att vi kan stödja svenska bönder.
BÖRJADE MED ATT KNACKA DÖRR
Gårdssällskapet grundades 2013 och då låg verksamheten i intilliggande Solna. Försäljarna jobbade då genom att gå runt i grannskapen och knacka dörr för att sälja sina olika köttlådor. Sakta men säkert, i takt med att försäljningen ökade, började man styra om verksamheten till e-handel. Sedan kom pandemin och då ökade e-handeln ännu mer. I dag är det den enda försäljningskanalen som Gårdssällskapet arbetar med.
-Det var en övergångsperiod när vi fick börja marknadsföra oss på ett annat sätt, säger Kenny. Det gjorde också att personalstyrkan ökade med fler kompetenser. I dag är vi cirka 35 personer på Gårdssällskapet och ungefär 15 på vårt systerbolag Björks, som fokuserar mer på korv.
De har kunder i hela Sverige och kan leverera till de flesta områden, även om den största delen av försäljningen sker till kunder i Mälardalen. Nyligen har man märkt att försäljningen i Stockholms innerstad har ökat, från att tidigare mest haft kunder i kranskommuner och förorter.
TRIVS I SUNDBYBERG
Gårdssällskapet sökte ett mindre kontor efter att ha lagt ut delar av sin verksamhet externt. De lämnade Solna och fann till slut rätt i Förvaltarens lokal på Stationsgatan. Här har man byggt om för att skapa några fler mötesrum, men läget var perfekt redan från början.
-Vi är jättenöjda med lokalen och det är härligt att vara mitt i en stadskärna, det är liv och rörelse när man går till och från jobbet. Det gör att man ständigt har vår vision top of mind; att knyta köttbonden och slutkonsumenten närmre varandra, avslutar Kenny.
|