På Landsvägen 57 finns nu Sundbybergs Vinbar. Mannen bakom konceptet är David Svensson, en prisbelönt sommelier med siktet inställt på att erbjuda gott vin och god mat till alla sundbybergare.
Det vilar något exklusivt över ordet sommelier. Ett ord de flesta nog inte använder till vardags utan kanske snarare är något man har hört nämnas i förbifarten. Men sommelier är kort och gott benämningen på en person som är utbildad inom vin. Som David Svensson, aktuell med nyöppnade Sundbybergs Vinbar i Förvaltarens lokaler bredvid Ica.
Att det blev sommelieryrket för David Svensson var från början ingen självklarhet, utan en ren slump. Drömmen var egentligen att bli fotbolls- eller snowboardsproffs.
– Jag ville ha ett jobb där man kunde åka skidor på dagen och jobba på kvällen, så jag hamnade i Sälen där jag jobbade på lite olika restauranger ett par säsonger. På sommaren åkte jag ner till Halmstad och jobbade på restauranger längs med kusten, berättar David Svensson.
Och det var just i Halmstad som tanken på att bli sommelier tog sin början.
– Där träffade jag en av Sveriges absolut bästa kockar, Stefan Holmström. Han är en legend som drivit restauranger under många år tillsammans med Leif Mannerström. Det var Stefan som tipsade mig om att bli sommelier, berättar David.
– Jag tyckte det lät som en spännande idé och utbildade mig i Göteborg. Ett beslut jag inte har ångrat en sekund.
Hel- och halvglas
För David Svensson är det viktigt att hans vinbar ska ha något för alla gäster, oavsett plånbok.
– Tanken är att man ska kunna gå in och ta ett glas vin utan att det behöver kosta skjortan. Vi har jättemycket vin på hel- och halvglas – och inte bara flaska. Det är vin som är lite roligare, godare och flottare än vad man kanske är van vid.
Han poängterar också att det är just tillgängligheten som är den röda tråden genom hela vinbaren.
– Man ska kunna ta sig ett glas vin innan sin fredagshandling eller komma in och boka ett bord och äta en fullständig måltid. Vi erbjuder allt ifrån after work till en full middag inklusive ost och chark.
– Det hela började när jag träffade på Mattias Crammer som är Ica-handlare här i Sundbyberg. Han hade en liten vinbar i sin butik och frågade om jag ville samarbeta. Jag tyckte det lät som en spännande idé, men kände samtidigt att vinbaren behövde en mer ombonad miljö.
Mattias Crammer föreslog att vinbaren kunde ligga i lokalen bredvid Ica-butiken. En lokal som i och för sig var ganska liten, men som hade stor potential.
Thérèse Wiberg är kommersiell förvaltare på Förvaltaren:
– Det är alltid roligt när en befintlig hyresgäst vill fortsätta utveckla sin verksamhet hos oss. Tillsammans med Ica och butiksgrannen Låspunkten har vi lyckats skapa den nya ytan som nu är vinbaren – ett nytt och väldigt trevligt tillskott på Landsvägen.
– Jag är väldigt nöjd med lokalen. Det är en härlig och inbjudande miljö med högt i tak och vi har maximerat alla ytor och fått ut många sittplatser, säger David Svensson.
|