Under förra året genomförde Förvaltaren ett pilotprojekt med fokus på återbruk. Kylskåp, badrumsskåp och annat som är i gott skick återanvänds i stället för att slängas.
Vanligtvis när vi renoverar invändigt i ett hus så rivs allting ut och skickas till återvinningscentralen. I ett byggprojekt på Götgatan gick man till väga på ett annat sätt; där gjordes en materialinventering som gick ut på att hitta och märka upp det som var i gott skick och kunde återanvändas.
– Vi hittade exempelvis kylskåp som var knappt ett år gamla. I vanliga fall hade de hamnat på återvinningscentralen men nu sparade vi dem i stället i ett återbrukslager, berättar hållbarhetsutvecklare Kerstin Ellefsson.
Det var framför allt kylskåp, frysskåp och blandare som sparades, men även spisar, badrumsskåp och handfat.
– Våra inköp av vitvaror står för en stor del av våra koldioxidutsläpp, därför var det positivt att vi kunde minska inköpen av nya vitvaror genom att återbruka kylskåp och frysskåp, förklarade Kerstin Ellefsson.
Allting gick inte att återbruka. Till exempel fanns det kryddhyllor som projektgruppen ville spara men sedan insåg de att hyllorna var alldeles för svåra att demontera och gick lätt sönder. Under pilotprojektet undersöktes även möjligheten för extern försäljning men den typ av produkter som var med i projektet var mer värdefulla att återbruka internt.
Arbetet med återbruk fortsätter
Förvaltaren har beslutat att fortsätta arbetet med återbruk.
– Hållbarhet är viktigt för Förvaltaren och om vi ska nå våra ambitiösa mål att halvera koldioxidutsläppen till 2030 behöver vi minska våra inköp och avfallet som vår verksamhet ger upphov till. Att satsa på återbruk är en viktig del i det, förklarar hållbarhetschef Wendela Falkenström.
Kerstin Ellefsson berättar att de under 2024 ska vidareutveckla konceptet och gå från pilot till implementering i ordinarie verksamhet.
– Nästa steg är att vi vill återbruka i större skala så fokus framåt är ta fram arbetsrutiner och involvera en större del av verksamheten. Vi behöver också hitta ett nytt återbrukslager och titta på hur vi ska följa upp de positiva resultaten vi gör, exempelvis hur mycket vi sparar i koldioxidutsläpp.
|