Vi förstår om du redan nu har frågor om renoveringen. Därför har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren här. Har du fler frågor är du välkommen att kontakta projektsamordnare Anna Rydert på 08-706 91 11 eller anna.rydert@forvaltaren.se
Varför ska husen renoveras?
Efter nästan femtio år är husens avloppsstammar, vattenledningar, elledningar och andra installationer slitna. Nu behöver de bytas för att du ska slippa exempelvis besvärliga vattenskador på grund av läckage. Kök och badrum behöver moderniseras för att hålla i många år framöver – och klara dagens byggkrav. Dessutom behöver husen bli mer energieffektiva för att uppnå dagens miljökrav. Målet med renoveringen är att kunna erbjuda ett bra boende i femtio år framöver – och det är bara möjligt med en omfattande renovering.
Vad ingår i renoveringen?
Det blir helt nya kök och badrum, vi byter avloppsstammar och el- och vattenledningar. Vi ser också över och förbättrar isolering och ventilationssystem. Vi fräschar också upp gemensamma utrymmen som entré, trapphus, källare och vind. När det gäller ytskikt som golv och tapeter inne i lägenheten pågår fortfarande planeringsarbete och vi kan därför inte säga exakt vad som kommer att ingå. Vi återkommer med mer information så snart vi vet mer.
Vad händer med gården?
Även gården kommer att förnyas. Det sker direkt efter renoveringen av husen.
Ingår tvättstugorna i renoveringen?
Tvättstugorna har nya maskiner sedan tidigare. Vi kommer att måla om i tvättstugan, ljusa upp och förbättra boknings- och låssystem.
Varför ska ni ta bort piskbalkongerna?
Det finns ett stort behov av fler lägenheter i Sundbyberg och vill vi bidra till att fler kan få en modern hyresrätt i ett attraktivt område. Därför planerar vi att göra om piskbalkongerna högst upp i husen till lägenheter för unga. Lägenheterna får ingen hiss och lämpar sig därför bra som student/ungdomslägenheter. Totalt planerar vi att göra två små lägenheter i varje hus. Om det fortsatt finns behov av piskställning för mattor kan vi ordna det på gården istället.
Varför kan jag inte längre välja tillval?
Anledningen är att de nya tillvalen kan skadas vid renoveringen – eller att de ändå ska bytas.
Hur sätts den nya hyran?
Vi förhandlar med Hyresgästföreningen och kommer överens med dem om hyresnivån.
Blir det en lyxrenovering av huset?
Förvaltaren gör aldrig några så kallade lyxrenoveringar. Vi renoverar inte mer än det som krävs för att huset ska må bra och uppfylla dagens byggkrav – och hålla i femtio år.
Vilken blir min nya hyra?
Det vet vi först när hyresförhandlingen med Hyresgästföreningen är klar. Så snart den nya hyran är klar återkommer vi till dig med besked. Vi har i ett tidigt skede träffat Hyresgästföreningen för att berätta om renoveringen och starta upp hyresförhandlingarna.
Tidigare (2008-2009) lovade ni att renovera husen och att hyran skulle höjas med cirka 500 kronor i månaden. Varför gäller inte det nu?
När vi insåg att nya krav på energi och miljö gav helt nya förutsättningar för renoveringen valde vi då att avbryta den tänkta renoveringen. De nya miljökraven – i kombination med att den aktuella fastigheten och dess hyresgäster behöver betala för merparten av kostnaderna – gör att hyreshöjningen blir en annan. 2009 berättade vi också att ”om förutsättningarna förändras kan hyresnivån komma att justeras – det sker i så fall i förhandling med Hyresgästföreningen.”
Var ska jag bo under tiden för renoveringen?
I en tillfällig lägenhet hos Förvaltaren. På ett personligt möte med vår projektsamordnare får du tillfälle att berätta om just dina behov och önskemål – som vi sedan gör allt för att matcha. Vi bjuder in dig till ett möte ungefär ett år före byggstart.
Hur länge ska jag bo i den tillfälliga lägenheten?
Normalt tre till fyra månader. Det är så lång tid renoveringen av din lägenhet tar.
vem flyttar mina saker?
Vi hjälper dig att flytta alla dina saker fram och tillbaka. Vi anlitar en duktig och pålitlig flyttfirma för detta.
Vad händer om jag inte vill flytta tillbaka efter renoveringen?
Då hjälper vi dig att hitta en lägenhet i något av våra andra hus, utifrån dina behov och vad som finns ledigt. Detta pratar du med vår projektsamordnare om.
När startar renoveringen?
Vi planerar att starta tidigast under våren 2017. Den tidplan vi har är dock preliminär och beror på när förberedelser som inventering, planering, upphandling och hyressättning blir klara. Dessutom ska Förvaltarens styrelse ta ett beslut om renoveringen.
Vad händer härnäst?
Vi fortsätter med planering, upphandling av byggentreprenör och hyresförhandling. Vi planerar också att göra i ordning en visningslägenhet - dit vi bjuder in dig för att se de olika inredningsvalen för kakel, klinkers, handtag, bänkskivor med mera. Vi kommer också att kontakta dig för en personlig träff. Under hela projekttiden håller vi kontakt med dig via nyhetsbrev, hemsida och genom direktkontakt med vår projektsamordnare.
Vad händer om det blir lediga lägenheter i husen?
När en lägenhet i något av husen på Götatan 14–18 blir ledig hyrs den ut med så kallat korttidskontrakt. Det ger större flexibilitet som underlättar för själva renoveringen. Men framför allt öppnar det nya möjligheter för dig – som så önskar – att byta till en annan lägenhet i huset. En lägenhet som kanske bättre passar ditt bostadsbehov efter renoveringen.
Vad händer med mig som har korttidskontrakt?
När kontraktet löper ut så får du med korttidskontrakt – som planerat – flytta ut.
Vad händer med lokalhyresgästerna i huset?
Vi har en lokalansvarig som sköter alla kontakter med lokalhyresgästerna, exempelvis Kolonn och SATS. Vi räknar med att verksamheterna kan ha öppet som vanligt under tiden för renoveringen.
Vad händer när jag träffar projektsamordnaren vid det personliga mötet?
Då går ni igenom dina bostadsbehov och önskemål framöver. Då behöver vi också ditt medgivande för själva renoveringen av huset.
|