Ursvik

I Sundbybergs gröna hörn växer den nya stadsdelen Ursvik fram. Här kommer du att finna en unik kombination av pulserande stadsliv och avkopplande natur.

Näst efter Hammarby Sjöstad är det här det största nya stadsbyggnadsprojektet i hela Storstockholm med planer på 6 000 bostäder.

Bostäder

När Ursvik står klart kommer här att finnas radhus, parhus, villor samt flerfamiljshus med lägenheter. Förvaltaren har byggt 268 nya hyresrätter, 2-4 rum och kök. Lägenheterna blev klara under 2012-2013.

Tillgänglighet

Våra hus i Ursvik har bra tillgänglighet. Hiss finns i alla hus och det finns inga trappor utanför entrén eller till hissen. Det är lätt att ta sig fram med rollator, rullstol och barnvagn.

Service

I området byggs idag flera restauranger, caféer och butiker. Kring torget kommer det på lite sikt även att finnas ett bra utbud av kommunal service i form av bibliotek, vård- och barnavårdscentral.

Kommunikationer

Stadsdelen har direkt anslutning till E18, Ulvsundaleden och Kymlingelänken och idag stannar flera bussar vid Ursvik som ansluter både till tunnelbana och tåg. Framtida planer finns för Tvärbanan.

Förskola och skola

Många barnfamiljer flyttar in till Ursvik och redan idag finns det flera skolor och förskolor i området. Ursvikskolan är en liten och nybyggd skola med förskoleklass till och med årskurs 5.

När inflyttningarna började i det nya bostadsområdet startade också Pysslingen verksamhet i Älvkvarnsskolan med förskola och skola. Och 2010 öppnade den första kommunala förskolan, Granatäpplet. Ännu fler skolor och förskolor är på gång i takt med att området växer fram.

Sport, fritid och kultur

För den som gillar natur och friluftsliv är Ursvik rena himmelriket. Naturen är nämligen ursviksbornas allra närmaste granne.

I Ursviks skogar finns några av Stockholms bästa motionsspår och i anslutning till spåren finns även en motionsgård med omklädningsrum och duschar, café och bastu. Utefter det elupplysta spåret finns flera grillplatser. Igelbäcken i norra delen av friluftsområdet är idag ett naturreservat.

I bostadsområdet finns en aktivitetspark med bland annat basketplan, beachvolleyplan, skateboardbana och lekpark. Det planeras också för ett bibliotek vid torget.

Framtiden

Ursvik är Sundbybergs enskilt största bostadssatsning någonsin och kommer att innebära att staden växer med över 10 000 sundbybergare. Utbyggnaden sker i etapper och inflyttningen har redan börjat. När Ursvik står helt klart kommer här att finnas cirka 6 000 bostäder och många arbetsplatser. Läs mer på www.ursvik.se

Bakgrund och historia

Arkeologiska undersökningar visar att människor har bott i området kring Ursvik sedan 200-talet och under medeltiden fanns här en av områdets större bosättningar. De vattenfyllda dalarna gav nämligen goda möjligheter till jordbruk, boskap, jakt- och fiske. På en så kallad ”åkerholme” vid allén har flera boplatslämningar och gravar hittats. Det är inte ovanligt att villaägare gör fynd i sina trädgårdar än i dag.

Fornminnen visar att människor var aktiva här redan på bronsåldern. I Kymlinge norr om Ursvik fanns en offerplats där man offrade både till modergudinnan och småknytt. Och under järnåldern var gamla Enköpingsvägen den enda – och viktiga – vägen västerut till Dalarna och Norge.

Under 1940-talet växte ett villasamhälle fram i Ursvik och än idag domineras denna del av de tidstypiska kataloghusen.

Visste du att...

  • Norr om Ursvik finns Kymlinge station, en ”spökstation” på tunnelbanans Blå linje. Stationen byggdes på sjuttiotalet då det fanns planer på att skapa en stadsdel söder om Kista. Projektet lades dock ner och stationen färdigställdes aldrig. Däremot går det rykten om att det spökar här och att stationen trafikeras av spöktåget ”Silverpilen”…
  • I naturreservatet Igelbäcken bor två mycket sällsynta grannar – de ovanliga fiskarterna nissöga och grönlingen. Nissöga har gett namn åt en av bostadsföreningarna i Ursvik.
  • Försvarsmakten tidigare hade mycket verksamhet i Ursvik. Idag huserar Älvkvarnsskolan i Försvarets forskningsanstalt, FOAs, gamla lokaler.