Storskogen

Storskogen är en välbevarad och trivsam skönhet i funkisstil. Stadsdelen växte fram under 1950-talet och var den allra första som Förvaltaren skapade från grunden.

Husen här är väl anpassade till områdets terräng och omges av lummiga grönytor.

I norr ligger Golfängarna med närliggande Lötsjön och Råstasjön och via Storskogstorget knyts området idag ihop med nya stadsdelen Filmstaden i Råsunda.

Även om området har anpassats till nya tider så har man lyckats bevara den charmiga 50-talssidyllen. Här trivs de boende så bra att de bor kvar i decennier och omflyttningstakten är därför ganska blygsam. En stadsdel kan väl knappast få ett bättre betyg?

Bostäder

Vi har cirka 1 100 lägenheter i olika storlekar från 1 till 6 rum och kök. Ungefär hälften av lägenheterna är tvåor. Alla lägenheter har bredband och kabel-TV.

Tillgänglighet

I centrala Sundbyberg varierar tillgängligheten mellan de olika husen. Mer information om tillgängligheten i varje hus hittar du under Lediga lägenheter (klicka på den lägenhet du är intresserad av så ser du tillgängligheten för huset).

Service

Vid Storskogstorget finns livsmedelsbutik, kiosk, restaurang, pizzeria, blombutik, fotvård, frisör och tunnelbanestation. Runt hörnet hittar du Filmstaden med biograf och restauranger. Och bara ett stenkast bort finns Tuletorget och centrala Sundbyberg med ett brett utbud av service, restauranger och affärer.

Kommunikationer

Från Storskogens tunnelbanestation Näckrosen tar det 11 minuter in till Stockholm city. Buss 515, som går mellan Odenplan och Sundbyberg centrum, stannar också i Storskogen.

Förskola och skola

I Storskogen på gränsen till centrala Sundbyberg finns Ängskolan med förskoleklass till årskurs nio. Inför årskurs sex kan de elever som vill välja en särskild inriktning – antingen Musik/kultur/drama eller Idrott/ledarskap.

I området finns flera förskolor i kommunal regi och ett föräldrakooperativ.

Sport, fritid och kultur

Väster om Storskogen finns centrala Sundbyberg med hela sitt utbud, bland annat idrottsplats, simhall och bibliotek.

Norr om Storskogen finns Golfängarna med närliggande Lötsjön och Råstasjön – ett vackert grönområde med fina promenadstråk och bangolfbana med egen servering.

Storskogens granne i öst är Filmstaden, som idag är en egen stadsdel med konstateljéer, biografer och restauranger. 

Visste du att...

  • Den ensamma balkongen på 14-våningshuset på Friluftsvägen 29 är resultatet av den dåvarande borgmästaren, Gustav Lindgrens, kärlek till sin hustru. Hon nöjde sig nämligen inte med en balkong i söder, som de andra i huset, utan ville även ha en i norr. Dessutom fick hon rita balkongen helt själv.
  • I Storskogen byggdes 1951 Sundbybergs första moderna ålderdomshem, Östergården.
  • Under ett par år på 1960-talet hade Ängskolan Sveriges största högstadium.
  • Under Storskogens första decennier gick en busslinje direkt från Storskogstorget och Norra Bantorget i Stockholm. Tunnelbanan kom först 1975.
  • Från Storskogen hade Storskogens ungdomar tidigare första parkett vid filminspelningarna på Filmstaden. Bara ett nätstängsel skiljde de två områdena åt.

Historia

Storskogen byggdes under femtiotalet men planerna på att bebygga Storskogen kom igång redan på fyrtiotalet. Det var vid denna tid både bildligt och bokstavligt en vildmark - starkt kuperad med en blandning av skog, vildvuxna ängar och klippartier.

Dessutom var Storskogen skådeplats för återkommande slagsmål mellan Sundbybergs ungdomar och ”Råsuggarna”, det vill säga ungdomarna från Råsunda. Även de styrande i Solna och Sundbyberg hade ofta delade meningar och först efter år av förhandlingar kunde de enas om att Sundbyberg skulle få köpa Storskogen.

Redan från start fick Storskogen rollen som det område som löste Sundbybergs bostadsproblem. Mellan 1950 och 1958 växte stadsdelen fram med 1 100 nya bostäder. Den halvcirkelformade längan ”Korven” blev områdets hjärta och flankerades av punkthus och stjärnhus.

Området blev snabbt populärt bland barnfamiljerna - uppenbarligen mer än väntat. För när Ängsskolan öppnade skolportarna 1954 var den pinsamt nog för redan för liten. Elva lokaler i bostadshusen gjordes genast om till klassrum men pengarna räckte inte till någon aula eller gymnastiksal.