Respekt och jämlikhet med El Sistema

2017-07-24

På Valkyriavägen i Rissne har man sedan i höstas märkt att det på adress 32 lyser i fönstren och sipprar ut toner från klassisk musik. Då startade El Sistema sin verksamhet i Sundbyberg. Målet, att lära unga att spela tillsammans i en symfoniorkester, har anor tillbaka till 70-talet i Venezuela.

På led under tystnad kommer de små musikerna in, sätter sig längs långsidan och greppar instrumenten. Minifioler och minicellos som till kropparna blir i rätt proportion. Stora, delvis tandlösa leenden är riktade mot rummets andra långsida där ett lika stort antal föräldrar sitter vid furuborden med ännu större leenden. Så drar det igång.

Bo Johansson, orkesterdirigent och pianolärare, styr ensemblen med pianotoner. Pedram Shahlai, violinist, och Agnes Magnusson, cellist, står framför gruppen och ger instruktioner. Adepterna faller in i pianotonerna och plötsligt fylls salen till bredden av ljusa stråk och bastunga toner.

Passion, energi och disciplin

El Sistema skiljer sig från grundskolans vanliga musikundervisning. För det första är barnen endast sex år gamla när de börjar. För det andra ägnas social utveckling och disciplin lika stor uppmärksamhet som instrumenten. Dessutom görs alla aktiviteter i grupp.
– De lär sig inte bara spela tillsammans men också att fungera som grupp, att lyssna på och respektera varandra, berättar Pedram Shahlai.

Bo Johansson fyller i:
– Passion, energi och disciplin är våra ledord. Barnen lär sig snabbt att det låter bättre när de arbetar tillsammans. Det blir tydligt till exempel om någon börjar för tidigt.

I El Sistema ingår även teoriundervisning, och för sexåringarna på Grönkullaskolan i Rissne är undervisningen obligatorisk i ett år – därefter får de välja om de vill fortsätta. Pedram berättar att han känner en stolthet över deras arbete.
– Jag vet att det låter klyschigt, men jag är själv från ett socioekonomiskt utsatt område och tycker det känns fantastiskt att kunna ge något tillbaka, förklarar han.

Årets Sundbybergare bakom

Bakom projektet står Per Fjällström. Under nationaldagsfirandet på Golfängarna belönades Per med utmärkelsen "Årets Sundbybergare", bland annat för införandet av El Sistema.

Tillbaka