Ör

Ör är en av Sundbybergs minsta – och charmigaste – stadsdelar. Husen byggdes på 1960-talet för den moderna familjen.

Fortfarande är det många familjer som lockas till det naturnära och lugna bostadsområdet vid sundbybergarnas favoritplats Golfängarna.

De flesta av husen är tre- och fyravåningshus och ligger på Örs höjder. Nere på fältet står områdets åttavåningshus och ser ut över Örvallens fotbollsplaner, rackethall och inte minst den nya nationalarenan för baseboll.

Bostäder

Vi har drygt 750 lägenheter i olika storlekar från 1 till 6 rum och kök. Många av lägenheterna har sjöutsikt i form av vackra Lötsjön i sydväst och Råstasjön i öst. Alla lägenheter har bredband och kabel-TV.

Tillgänglighet

I Ör varierar tillgängligheten mellan de olika fastigheterna. Mer information om tillgängligheten i varje hus hittar du under Lediga lägenheter (klicka på den lägenhet du är intresserad av så ser du tillgängligheten för huset).

Service

På några minuters promenad från Ör ligger Hallonbergen centrum med tunnelbana, affärer, kaféer, restauranger, kulturcentrum, bibliotek, vårdcentral och folktandvård. Det finns även en livsmedelsaffär vid Örtorget mitt i Ör.

Kommunikationer

Gångavstånd till tunnelbanestationerna Hallonbergen och Näckrosen. Buss 506 mellan Hallonbergen och Karolinska sjukhuset och buss 505 mellan Solna centrum och Ulriksdals station.

Förskola och skola

Örskolan har förskola och grundskola till och med årskurs 5. Skolan rymmer totalt cirka 190 barn och elever, varav cirka 110 idag tillhör grundskolan.

Sport, fritid och kultur

På Örvallen finns Sveriges nya nationalarena för baseboll. Här kan man se det framstående hemmalaget Sundbyberg Heat kämpa mot sina motståndare.

Bredvid står Sundbybergs rackethall med sex badmintonbanor, fyra tennisbanor, två squashbanor och två utomhusbanor för tennis med grusunderlag.

Intill ligger Golfängarna med Lötsjön och Råstasjön - ett vackert grönområde med fina promenad- och joggingstråk och en bangolfbana med egen servering.

Visste du att...

  • Namnet Ör betyder strandgrus.
  • De första svenska mästerskapen i golf spelades på Golfängarna 1914.
  • Den nya basebollarenan på Örvallen är också Sveriges nationalarena i baseboll. Den är nämligen landets enda fullskaliga basebollanläggning som är godkänd för internationellt spel. I september 2009 spelades VM-gruppspelet här.

Historia

Redan under medeltidens slut fanns Ör gård och Kråkebo gård i detta område. Den förstnämnda finns omnämnd redan 1347 då en man vid namn Ingvald köpte den. Under många år ordnades dans i en lada som tillhörde gården i Ör och det är härifrån många av gatorna fått sina namn, bland annat Logdansvägen, Spelmanshöjden och Kavaljersbacken.

Under slutet av 1800-talet bedrevs tobaksodling i vid Råsta gård intill Ör samt Fredens gård i Hallonbergen. Tobaksbladen torkades på två meter långa störar i en tobakslada innan snusfabrikören Ljunglöf förvandlade tobaken till ”Ljunglöfs Ettan”. Så småningom övergick man till att odla potatis, ärter, brysselkål och purjolök.

1962 var Ör den första delen av Järvafältet som Sundbyberg fick köpa av staten. Samma år började Förvaltaren att bygga stadsdelen och de sista husen stod klara 1967. Det firades med en storslagen invigning och familjefest. Totalt byggdes 1071 lägenheter.