Lilla Alby

Storleken spelar ingen roll. Det är Lilla Alby ett bevis på. Trots att det är en av Sundbybergs minsta stadsdelar har den både en lång historia och en modern inramning.

Det är det som gör Lilla Alby både välkänt och populärt.

Området har en varierande bebyggelse med allt från Ahlby säteri – områdets äldsta hus från år 1620 – till senare byggnader som förtätat stadsbilden.

Här blandas sekelskifteshus, punkthus och låga lamellhus och mitt i alltihop ligger Lilla Albys gröna lunga – Tuvan, en park för lek och avkoppling.

Bostäder

Vi har drygt 200 lägenheter i Lilla Alby med allt från 50-talets punkthus till moderna flerbostadshus från det sena 80-talet. Lägenhetsstorlekarna varierar mellan 1 till 5 rum och kök - med merparten tvåor och treor. Alla lägenheter har bredband och kabel-TV.

Tillgänglighet

I Lilla Alby varierar tillgängligheten mellan de olika husen. Mer information om tillgängligheten i varje hus hittar du under Lediga lägenheter (klicka på den lägenhet du är intresserad av så ser du tillgängligheten för huset).

Service

Området tillhör de centrala delarna av staden vilket betyder närhet till det mesta man kan önska sig av kommunal, kommersiell och kulturell service och butiker.

Kommunikationer

Ett stenkast bort ligger Sundbybergs station, som är en knutpunkt för resande. Hit kommer man med tunnelbana, regionaltåg, buss eller pendeltåg med knappt 10 minuter till Stockholms city.

Förskola och skola

Lilla Alby skola har förskoleklass till skolår 5. Skolenheten omfattar dessutom de fyra förskolorna Klippan, Kullen, Kringlan och Stamgårdsparken. I området finns också en montessoriförskola som drivs som ett föräldrakooperativ.

Sport, fritid och kultur

Lilla Alby hänger samman med centrala Sundbyberg med hela sitt utbud. Bland annat finns idrottsplats, simhall och bibliotek.

Visste du att...

  • Författaren Stig Dagerman bodde i Lilla Alby under sin mest produktiva tid. Här skrev han bland annat romanerna Ormen, De dömdas ö och Tysk höst.
  • När man i början av 1900-talet reste med ångbåt mellan Stockholm och Sundbyberg var det i Lilla Alby som båten la till. Den sista turen gick 1924.
  • Fler än sex av tio av de boende i Lilla Alby lever i ensamhushåll medan genomsnittet för Sundbyberg är fem av tio.

Historia

Som boplats har Lilla Alby varit känt i mer än tusen år. På den plats där Alby kyrka - Sundbybergs äldsta från 1892 - ligger har man till exempel hittat lämningar efter en boplats från vikingatiden.

Trots sitt centrala läge strax söder om järnvägen fanns inte Lilla Alby med på den första stadskartan – när Sundbyberg blev stad 1927. På den tiden var det nämligen Solna som ägde marken. Det var först år 1949, efter att staten gått in och medlat mellan kommunerna, som köpingen Lilla Alby kom att tillhöra Sundbyberg för gott. Det var nu som Lilla Alby kom att utvecklas till en modern stadsdel.

Delar av områdets äldre charm finns dock bevarad. Bland annat Ahlby Säteri på Albygatan. Gården byggdes år 1620 och är inte bara stadsdelens äldsta byggnad. Det är även en av länets äldsta sätesgårdar och dess centrala läge är synnerligen unikt.