Hallonbergen

Hallonbergen är en lugn stadsdel rik på grönska, bilfria gårdar och kultur. Utemiljön är noga genomtänkt med många fina promenadstråk och utsiktsplatser.

I stadsdelens hjärta Hallonbergen centrum finns närservice, sporthall, tunnelbana och kommunens Kulturcentrum för dig som gillar musik, dans, teater och konst.

Bostäder

Vi har cirka 2 000 lägenheter i storlekarna 1 till 6 rum och kök, varav ett 60-tal ungdomslägenheter. Alla lägenheter har bredband och kabel-TV.

Tillgänglighet

Våra hus i Hallonbergen har bra tillgänglighet. Hiss finns i alla hus och det finns inga trappor utanför entrén eller till hissen. Det är lätt att ta sig fram med rollator, rullstol och barnvagn.

Service

I Hallonbergen centrum finns en bred närservice med apotek, vårdcentral, folktandvård, bibliotek, livsmedel, affärer, caféer och restauranger och Förvaltarens distriktskontor och huvudkontor. I Sundbypark finns bland andra Prisextra - och 2013 flyttar Sundbybergs stad till Hallonbergen.

Kommunikationer

Kommunikationerna till Hallonbergen är utmärkta med tunnelbana och bussar. Det tar 13 minuter med blå linjen från Stockholms central. Via E18 Enköpingsvägen går det också snabbt att nå E4 och Ulvsundaleden.

Förskola och skola

I Hallonbergen finns förskolor i kommunal och enskild regi samt den öppna förskolan Junibacken, som är en del i familjecentralen. På Bergshöjden ligger den kommunala förskolan Vitsippan som har fyra avdelningar för barn mellan ett och fem år. Stella Nova förskola på Rissneleden drivs i enskilt regi, har fem avdelningar och är Reggio Emilia-inriktad.

På Lötsjövägen finns grundskolan Fredenskolan och i Hallonbergen Centrum Sundbybergs kommunala musikskola. Kulturama driver en grundskola med estetisk profil för årskurs 4-9.

Sport, fritid och kultur

Hallonbergen Centrum är stadsdelens hjärta med ett samlat utbud av bibliotek, kultur- och fritidsaktiviteter.

I kommunens Kulturcentrum finns bland annat musikskola, barnteater, konstutställningar och ungdomsgård. Framför allt finns här Aggregat, en kreativ ungdomsverksamhet med ateljéer, verkstäder och olika dans- och musikkurser. Hit kommer ungdomar från hela Storstockholm för att förverkliga sina kreativa idéer.

I Sporthallen finns 4 000 kvadratmeter för bland annat basket, handboll och innebandy. Här finns också skjutbanor, en 120 meter lång löparbana med gummiasfalt och en boxningslokal.

Visste du att...

  • Hallonbergen officiellt fick sitt namn först 1953. Men i folkmun hade det länge kallats Hallonbergen eftersom det fanns gott om vildhallon i området.
  • I områdets bördiga mylla odlades i slutet av 1800-talet tobak som snusfabrikören JF Ljunglöf förädlade till Ettans snus. Senare övergick bolaget till att odla potatis, ärter, brysselkål och purjolök till försäljning.
  • Centrumhuset under senare år har genomgått fått en rejäl ansiktslyftning och 2005 fick också Hallonbergen centrum pris som ”Årets Stadsdelscentra”.

Historia

Innan Hallonbergen byggdes i början av sjuttiotalet var området en plats för utflykter och skidturer. Här fanns också Fredens gård som senare gav namn åt kvarteren Freden Större och Mindre och så småningom även åt Fredenskolan. I början av 1900-talet bodde sju personer på Fredens gård.

När Hallonbergen byggdes i början av sjuttiotalet lämnades ingenting år slumpen. Allt var genomtänkt in i minsta detalj - lägenheterna hade moderna planlösningar, parkeringshusen byggdes under bostadshusen, daghemmen var fler än i andra områden och skolorna var nytänkande utan korridorer, klassrum och katedrar. Hjärtat i hela skapelsen var centrumhuset där ”allt” fanns.

När Hallonbergen invigdes 1973 var det ett område som väckte stort intresse från omvärlden. Statsminister Olof Palme ägnade en hel dag åt invigningen och deklarerade i sitt tal att Hallonbergen var ”Den bästa bostadsmiljön i hela Sverige”.

Under de första åren kom delegationer från hela Europa kom för att beskåda framtidssamhället. En tysk professor som tidigt besökte stadsdelen konstaterade att man visserligen kommit långt i Västtyskland, men allra längst hade man kommit i Hallonbergen!