Farligt avfall

Farligt avfall kan skada människor och miljö, därför är det viktigt att det hanteras på rätt sätt. Farligt avfall får inte hamna tillsammans med övriga hushållssopor, spolas ner i avloppet eller lämnas ute i naturen.

Det är alltid säkrast att sortera ur det farliga avfallet ur soporna och lämna det till kommunens insamling eller till närmaste återvinningscentral. I ett vanligt hushåll kan det handla om till exempel färger, lösningsmedel, batterier, läkemedel och hårvårdsprodukter – det vill säga sådant som är giftigt, frätande, miljöfarligt, smittförande eller brandfarligt.

hämtning från din dörr

Sedan ett par år tillbaka kan du utan extra kostnad få ditt farliga avfall hämtat från din dörr. Servicen riktar sig i första hand till dig som inte har möjlighet att köra ditt avfall till närmaste återvinningscentral. Hämtningen är kostnadsfri, precis som när du lämnar farligt avfall till närmaste återvinningscentral.

Insamlingen hämtar till exempel:

  • Målarfärg, lim, lack, lösningsmedel, lacknafta, penseltvätt, spackel, avfettningsmedel, spolarvätska, bromsvätska, rostskyddsfärg, tändvätska och fotogen, fotokemikalier och konstnärsfärger.
  • Kaustiksoda, propplösare, blekmedel, avkalkningsmedel, klorin, starka rengöringsmedel, fläckborttagningsmedel, maskindiskmedel, ugnsrengöring och metallputs, nagellack, aceton och parfym, insektsmedel, ogräsmedel och råttgift.
  • Brandvarnare, sprayburkar, batterier (inte bilbatterier), glödlampor, lågenergilampor och lysrör.
  • Mindre uttjänta elektroniska produkter som till exempel miniräknare, eltandborste, spelande vykort och ficklampa.

Beställ hämtning via kommunen

Vill du beställa hämtning eller veta mer? Kontakta Sundbybergs stads avfallsenhet på 08-706 80 00.

Beställning ska göras senast 5 dagar före hämtning och innehålla minst 5 saker i max 2 matkassar.

Överbliven medicin

Medicinrester och febertermometrar som innehåller kvicksilver lämnar du till närmaste apotek.

Insamling av småelektronik

Småelektronik kan du lämna i Samlaren vid Hemköp vid Rissne torg eller Willys på Madenvägen 7.

Du kan till exempel lämna:

  • Eltandborstar
  • Mobiltelefoner
  • Små leksaker med inbyggda batterier
  • Spelande vykort
  • Småbatterier
  • Lågenergilampor och glödlampor

Batteriholkar

Batterier innehåller en rad olika saker som miljön mår dåligt av. Därför är det extra viktigt att du lämnar dina batterier till återvinning. Små batterier kan du lägga i de batteriholkar som finns på flera platser i kommunen. Här hittar du din närmaste holk.

Farligt avfall tas om hand

Farligt avfall behandlas på olika sätt. Det som går att rena, återvinns och används igen. Annat bränns i särskilt godkända förbränningsanläggningar. Det som inte kan tas om hand på dessa sätt slutförvaras under kontrollerade former på en särskilt godkänd deponi (soptipp).