Ett svalkande dopp i Lötsjön?

2018-07-02


Bild: Sundbybergs stadsmuseum

Kanske har våra boende på Friluftsvägen kastat extra längtansfyllda blickar på idylliskt belägna Lötsjön denna varma vår och önskat sig ett svalkande dopp. Och faktum är att i början på förra seklet var det fullt möjligt! Då gick det att både simma och fiska upp sin middagsmat här. 

Badhus

Idag råder bad- och fiskeförbud och området Lötsjön och Golfängarna är sedan 2017 ett naturreservat. Men för 100 år sedan rådde andra villkor - då gick det att bada här, husmödrarna tvättade sina kläder och folk dök och metade från de små klipporna. Under en tid fanns också ett badhus och över denna lilla anläggning övervakade den stränge Adolf. Många barn föredrog att planka in på solterrassen vilket verkligen inte uppskattades av Adolf, som ofta gick runt och barskt inspekterade den röda lilla badbiljetten. Roddbåt gick att hyra och vintertid åkte folk skridskor eller spelade bandy på isen.

Framåt 30-talet var Lötsjöns vatten så otjänligt och igenväxt att man istället ordnade organiserade bussturer för alla badsugna ungar till bland annat Hässelby strandbad. Under många år bjöds det där på simundervisning, mjölk och bullar. 

Även om Lötsjön sedan dess renats så har den inte återgått till att vara badsjö utan blev istället en mer renodlad fågelsjö. 

Rekreationsområde 

Idag är Lötsjöområdet ett älskat utflyktsmål och fågelmatande barnfamiljer trängs med svettiga joggare. Restaurangen Gröna Stugan, flera lekparker, en minigolfbana och ett utegym finns i nära anslutning. Lötsjöns park- och rekreationsområde började anläggas redan på 40-talet och stor hänsyn tas till fågellivet och den biologiska artrikedomen. Att ha tillgång till såväl grönområde som vatten har sedan länge visat sig höja människors livskvalité, och sundbybergsborna värderar högt sin egen gröna, sköna oas. 

Så om frestelsen skulle bli för stor och man ändå tar sig ett tjuvdopp i Lötsjön idag då? Ja enligt parkarbetare så skulle en eventuell kallsup kunna göra dig riktigt sjuk, så det avråder de bestämt ifrån. Men vill du ta dina småttingar för ett uppfriskande bad så rekommenderar vi någon av de fyra plaskdammar som finns i Sundbyberg, exempelvis i Tornparken. 

Tillbaka