”Ett riktigt rart boende”

2017-12-27

Livet har blivit lite roligare. Så känner både boende och personal på äldreboendet Hallonhöjden efter att hela huset fått en ordentlig uppfräschning. Strax efter sommaren stod de fräscha lokalerna klara för inflyttning på Lötsjövägen 6 i Hallonbergen.

– Och så sträcker vi på oss! Greta, Arne, Katarina – det ser jättebra ut!

Klockan har slagit 11. På våning 5 på Hallonhöjden har sjukgymnasten precis startat ett gympapass och en efter en ansluter nyfikna boende som vill delta. Med hull och hår och efter bästa förmåga sprider sig rörelseglädjen i lokalen och det dröjer inte länge förrän det rullar en våg bland deltagarna.

Äldreboendet har precis genomgått en totalrenovering och i och med den kunde planlösning och inredning anpassas för de behov som fanns. Seniorerna bodde tidigare i grannhuset på Lötsjövägen 4 och flyttade in i det nya huset i september. Vissa detaljer återstår innan byggjobbet är helt avslutat men enhetschefen är redan så nöjd hon kan vara.

– Vi har fått helt fantastiska lokaler nu, säger Mia Runfors, enhetschef på äldreboendet. Allt är ljust, fräscht och mysigt och det är lätt att hålla rent – det är ett absolut lyft för pensionärerna, men även för oss i personalen. Vi har alla fått en trevligare vardag helt enkelt. 

Det goda resultatet kommer sig av ett tajt och medvetet samarbete mellan äldreförvaltningen och fastighetsägaren. Förvaltaren byggde tidigt i processen en provlägenhet för att verksamheten själva skulle få se och tycka till om detaljerna och allt är väl genomtänkt.  

Frisk luft och utsikt

Mia säger att hon verkligen får en varm känsla när hon rör sig i lokalerna. De långa, opersonliga korridorerna har byggts bort och alla gemensamma utrymmen är inredda i harmoniska färger och former, med många, gröna växter och snygga möbler. Hon visar på de fina namnskyltarna som sitter utanför de boendes dörrar och ger känslan av riktiga lägenheter – vilket förstärks av att alla nu har fått egen tvättmaskin och tumlare och inte behöver lämna ifrån sig sina kläder. Badrummen har dessutom gjorts större och lättare för personalen att jobba i. En hög, miljömässig standard ger bra luft, jämn värme och lägre energiförbrukning.

– De gemensamma balkongerna är också ett riktigt lyft för våra äldre, säger Mia med eftertryck. Hur sjuk och gammal du än är kan du ändå sitta utomhus och få känna att du följer med i samhället.

Många boende har egen balkong i sitt rum, andra har fransk balkong med glasruta ända ner till golvet. Det gör att alla, även om de sitter i rullstol, enkelt kan se ut.

Stolthet över sitt boende

Greta Johansson, 94, ursäktar den skrynkliga sängen, men är glad att få visa upp sin lägenhet på femte våningen. På väggarna hänger tavlor som hon och dottern har målat och möblerna minner om det tidigare livet i trean på Skogsbacken. Hon är fortfarande lite ovan vid livet på äldreboende, men det märks att hon känner sig trygg både med personalen och i huset. Barnen kommer dessutom och hälsar på varje vecka och kollar mamma.

– Det är riktigt rart här, säger Greta. De var inne i morse och städade mitt rum, och då kunde jag bara ligga på sängen med armarna i kors och låtsas sova.

Hon visar spjuveraktigt hur hon gjorde med armarna och blinkar nöjt.

Våningsgrannen Katarina Nyman, 97, har bott på äldreboende sedan två år tillbaka. Vid flytten till Hallonhöjden fick hon lägenheten på hörnet och hon är väldigt stolt över den. Här har hon gott om plats att röra sig och kan blicka ut i flera riktningar.

– Utsikten är helt fantastisk! säger hon nöjt. Jag är så glad över den.

När de boende känner för att umgås har de såväl matrum som vardagsrum att träffas i och det finns gott om småbord och hörnor. Ofta är hörseln nedsatt och lugn och ro utan slammer gör det lättare att prata med varandra.

– Det är skönt att kunna ge dem de bästa av förutsättningar för att må bra, säger Mia.

Tillbaka