Centrala Sundbyberg

I centrala Sundbyberg finner du en perfekt balans mellan mysig småstad och modernt affärscentrum. Här samsas ståtliga stenhus och trävillor från förra sekelskiftet med betydligt yngre byggnader.

Längs Sturegatan trängs många små butiker och människor som går här har ofta fullt upp med att hälsa på bekanta.

Bostäder

Vi har ca 1 700 lägenheter i centrala Sundbyberg med allt från 1 till 7 rum och kök. Alla lägenheter har bredband och kabel-TV.

Tillgänglighet

I centrala Sundbyberg varierar tillgängligheten mellan de olika husen. Mer information om tillgängligheten i varje hus hittar du under Lediga lägenheter (klicka på den lägenhet du är intresserad av så ser du tillgängligheten för huset).

Service

Centrala Sundbyberg är kommunens affärscentrum. Här finns all den service som du kan förvänta dig av en riktig stad. Mitt på Sturegatan finns butikshuset Källan med restaurangtorg och affärer.

Kommunikationer

Centrala Sundbyberg är knutpunkt för bussar, pendeltåg, regionaltåg och tunnelbana. Det tar bara åtta minuter med pendeltåg och 12 minuter med tunnelbana till Stockholm city. Dessutom har tvärbanan två stationer i Sundbyberg. 

Förskola och skola

Det finns ett flertal kommunala förskolor och Svenska kyrkans förskola i Församlingshuset. Svenska kyrkan har också en öppen förskola på Vattugatan 13.

På Vackra vägen mellan centrala Sundbyberg och Storskogen finns Ängskolan med förskoleklass till årskurs nio. Inför årskurs sex äldre kan de elever som vill välja en särskild inriktning – antingen Musik/kultur/drama eller Idrott/ledarskap.

Sport, fritid och kultur

Vid Sundbybergs idrottsplats finns möjlighet till en hel mängd aktiviteter. Här finns simhall, ishall, sporthall för basket, volleyboll, handboll och innebandy, gym, curlinghall och fotbollsplaner.

I centrala Sundbyberg finns också trevliga promenadstråk, bibliotek, teater och bowlinghall. Staden har även ett eget museum som drivs av hembygdsföreningen. I vackra Marabouparken finns grönska, vatten, utställningar och en nybyggd konsthall.

Visste du att...

  • Sundbyberg tidigare hade Skandinaviens största makaronfabrik. AB Stockholm Maccaroni tillverkade åtta sorters makaroner varav stänger var de mest populära.
  • Sundbyberg hade en egen spårvagn, linje 15. Den gick från Norra bantorget i Stockholm till Esplanaden i Sundbyberg – en resa som tog cirka en halvtimme.
  • Den 27 maj 1938 köade sundbybergarna utanför Sturegatan 20 för att vara med om öppnandet av stadens första - och omdebatterade – varuhus, EPA.
  • I augusti 1944 upplät staden ett bergrum på Fredsgatan 13 till parfymfabriken 4711 att förvara ett antal kärl med dyrbara essenser. Vid inlastningen råkade ett av kärlen krossas och en ljuvlig doft kändes i industristaden en lång tid framöver.

Historia

I Sundbybergs begynnelse i slutet av 1870-talet var patron Anders Petter Löfström ortens store man. Han hade näsa för affärer och insåg tidigt att den otjänliga jordbruksmarken i Sundbyberg kunde få nytt värde.

På Löfströms initiativ byggdes ett stationshus 1877 och den nya järnvägen till Stockholm och Västerås satte genast fart på tillväxten. Samma år styckade han Sundbybergs ägor i tomter och sålde dem relativt billigt för att arbetare skulle ha råd att skaffa bostad. På bara tio år ökade befolkningen från ett femtiotal till flera tusen.

Snart började också industrierna hitta till Sundbyberg, bland andra Sieverts Kabelverk, Marabou, spis- och knäckebrödstillverkaren Kronan och Nybergs mekaniska. Sundbyberg antog formen av ett arbetarsamhälle och var under en tid mest känd för sina många ölkaféer, leriga gator, starka brännvin och hetsiga kommunalstämmor.

1927 blev Sundbyberg landets 113:e stad och omfattades då endast av den äldre stadskärnan kring järnvägen. Idag har Sundbyberg – utan att förlora sin identitet som småstad – utvecklats från en utpräglad arbetarstad till en tjänstemannastad.