Avfall - en resurs för framtiden

2017-06-15

Avfallshantering och återvinning är två viktiga delar i Förvaltarens arbete. För att vi ska kunna lyckas i dessa frågor gäller det att våra hyresgäster vet hur man källsorterar och återvinner på bästa sätt.

Det finns många sätt att ta dra nytta av avfall av olika slag. Här delar vi med oss av några organisationer och tjänster som gärna tar emot saker du inte längre behöver.

Förpackningar och tidningar

FTI arbetar med att samla in och återvinna använda tidningar och förpackningar på uppdrag av de företag som producerar och säljer dem. Hos FTI kan du lämna allt ifrån tomma mjölkpaket till gamla tidningar.
– Den sortering du gör höjer kvaliteten på återvinningen och gör den billigare, vilket resulterar i att produkten också blir billigare att köpa i butik, säger Annica Dahlberg, kommunikationschef på FTI.

Farligt avfall

För återvinning av farligt avfall erbjuder Sundbyberg Avfall & Vatten tjänsten Returkassen. SAVAB hämtar kostnadsfritt ditt farliga avfall vid din dörr – allt du behöver tänka på är att vara hemma när personalen kommer.

Grovsopor

För återvinning av lite större och tyngre saker erbjuder Förvaltaren tjänsten Grovsopsturnén, där vi på utsatta tider kommer hem till dig och hämtar dina sopor.
– Det mesta går att återvinna, men grovsopor är för många jobbigt att bli av med. Genom att sakerna tas om hand på rätt sätt kan merparten bli till värme i våra bostäder istället för att stå och skräpa, menar Desiré Haglund, miljösamordnare på Förvaltaren. Upphämtningen erbjuds i alla våra stadsdelar, och med vår SMS-tjänst kan du få påminnelser om när vi kommer till dig.

Kläder, skor och textilier

Till Human Bridge kan du skänka klädesplagg och andra textilier – både hela och trasiga. Organisationen använder det trasiga materialet till återvinning och skänker kläderna till behövande personer i olika länder.

Prylar och husgeråd

Hos Myrorna får prylar du inte använder nytt värde. Hit kan du skänka allt ifrån köksredskap och leksaker till möbler och prydnader. Du kan antingen lämna din gåva i någon av Myrornas butiker, eller ta del av upphämtningstjänsten där de kommer hem till dig och hämtar dina saker.
– När du skänker en gåva till oss så skickas den vidare för sortering och prismärkning innan den hamnar i våra butiker. Med överskottet finansierar vi socialt arbete för människor som har det svårt, säger Lotta Kökeritz, varumärkeschef på Myrorna.

Tillbaka