Aldrig har väl livet och ljuset utomhus varit mer mer efterlängtat än detta pandemiår. Ta chansen att göra din uteplats eller balkong till ditt alldeles egna paradis att sörpla syre på i sommar.
Visst kan det vara lockande att börja drömma om blomsterlådor, kuddar och ljusbrickor, men handen på hjärtat – kanske behövs det lite röjande och några tag med trasan först?
Vi lovar en höjd livskvalitet efteråt.
Så här tar du dig an den vintertrötta balkongen och trollar in lite grönska på mest effektiva vis:
- Kanske har en och annan sak som inte behövts senaste halvåret ställts ut på balkongen? Det är här du behöver börja – med att rensa bort bråtet. Panta tomburkar, gå iväg till återvinningen med kartonger som samlats och ge bort det du inte längre behöver.
- Därefter är det dags att rengöra: Sopa golvet och skura med vatten och såpa. Skrubba övriga ytor med såpa eller bara en mjuk svamp. Var försiktig med vattenmängden och låt inget rinna ner till grannen.
- För att nu få in lite sprudlande grönska tipsar vår eminente trädgårdsmästare Daniel om några enkla och ätbara möjligheter nedan.
|
- Sallad och kryddor är lättodlade. Enklast möjliga är att plantera rotdelen från den uppätna kruksalladen eller färska kryddan som du köpt i mataffären. Plantera om den (väl fuktad) i en balkonglåda.
- Färsk potatis till sillen? Det finns tidiga sorter som går bra att sätta i en hink på 15–20 liter. Gör några dräneringshål i hinkens botten och ställ den på ett större fat så vattnet inte rinner ut på golvet.
- Palmkål och svartkål är både gott, nyttigt och dekorativt. De står sig även fram till vintern och klarar några minusgrader.
- Ätbara dekorativa blommor: tagetes, slingerkrasse, ringblomma, pensé, viol, lavendel och pelargoner går alla att äta.
|
|