Duvbo

Ekdungen Duvbo

Duvbo är Sundbybergs enda utpräglade villaområde. Här finns många charmiga gamla trävillor och gott om snickarglädje – så unikt att det skyddas från övergripande förändringar av Riksantikvarieämbetet.

I Duvbo finns cirka 300 äldre villor och ett fåtal flerbostadshus.

Bostäder

Vi har två hus vid en av Duvbos gröna parker, på Järnvägsgatan 19-23. Totalt 100 hyresrätter, de flesta med vidsträckt utsikt. Alla lägenheter har bredband och kabel-TV. 

Service

Duvbo gränsar till centrala Sundbyberg vilket betyder närhet till det mesta du kan önska dig av kommunal och kommersiell service och butiker. Området har också en egen kyrka, Duvbo kyrka, som invigdes 1904.

Kommunikation

Stadsdelen har en egen tunnelbanestation, Duvbo station, strax utanför området på Tulegatan i centrala Sundbyberg. I övrigt trafikeras stadsdelen med buss. 

FÖRSKOLOR OCH SKOLOR

Se www.sundbyberg.se

Sport, fritid och kultur

Området har sin egen idrottsklubb, Duvbo IK, med sektioner för innebandy, ishockey, basket och friidrott. Klubben har 850 medlemmar varav 600 är aktiva. Supporterklubben heter Näckarna och består av före detta aktiva.

Tillgänglighet

Våra hus i Duvbo har bra tillgänglighet. Hiss finns i båda husen och det finns inga trappor utanför entrén eller till hissen. Det är lätt att ta sig fram med rollator, rullstol och barnvagn. Mer information om tillgängligheten i varje hus hittar du under Lediga lägenheter (klicka på den lägenhet du är intresserad av så ser du tillgängligheten för huset).

Visste du att...

  • Marken i Duvbo under medeltiden tillhörde Uppsala domkyrka. År 1539 införlivades den i Gustav Vasas mark.
  • Konstnärinnan Helga Henschen bodde under sina sista år i Duvbo. Hon donerade över 20 av sina verk till Sundbybergs stad.
  • Duvbo är Sveriges allra första egnahemsområde, där arbetare fick möjlighet att själva äga sin bostad och en bit mark.
  • Duvbo föddes när de första husen byggdes här i slutet av 1800-talet. Marken och godset Duvbo gård ägdes på den tiden av patron Anders Petter Löfström, som var Sundbybergs store man. Han nyttjade den lera som fanns i Duvbos mark till sitt tegelbruk, som senare användes till att bygga hus både i Sundbyberg och i Stockholm.
  • Löfström engagerade sig i alla möjliga projekt som handlade om att ge bostäder åt arbetare och sålde hela Duvbogodset till ett nybildat företag, AB Egna Hem På Landet, som i huvudsak bestod av stockholmsarbetare. Marken styckades i 325 tomter som såldes och på mycket kort tid växte Duvbo fram. För att området skulle bli ännu mer attraktivt byggdes en ny järnvägsstation "Sundbyberg Norra" mycket nära Duvbo.