Rissne

Odalvägen Rissne

Rissne har från att det byggdes på 1980-talet varit Sundbybergs grönaste stadsdel. Här hittar du mysiga kvarter och kringbyggda gårdar där barn och vuxna kan röra sig fritt utan att störas av biltrafik.

I stadsdelens mitt finns Rissne Torg med närservice och tunnelbana. Rissne har också en av Sveriges största skulpturparker – runt omkring i hela stadsdelen kan du finna ett sextiotal skulpturer skapade av 12 kända konstnärer. 

Majoriteten av bostadshusen i Rissne är byggda på 1980-talet, efter att militären avvecklat sin verksamhet i området. Nu på 2010-talet utvecklas stasdelen vidare och förtätas med fler bostäder, service och butiker – och utbyggda kommunikationer med tvärbanan.

Bostäder

Vi har cirka 2 200 moderna hyresrätter i Rissne, samtliga i flerfamiljshus. Lägenheterna finns i storlekarna 1 till 5 rum och kök och många har egen uteplats. Alla har bredband och kabel-TV.

Lokaler

Vi har 75 lokaler i Rissne. De finns i bostadshusen och är av blandade storlekar och olika lägen – många med bra affärslägen vid Rissne torg. Du hittar alla våra lediga lokaler under Lediga lokaler. 

Service

I och runt centrumhuset vid Rissne torg finns uppskattade affärer, torghandel, kommunal service och en populär plaskdamm.

Kommunikationer

Till Rissne tar du dig enkelt med tunnelbana eller buss. Det tar 16 minuter från Stockholm city med tunnelbanans blå linje. Inom några år trafikeras Rissne även av tvärbanans nya Kista-gren som får en hållplats på Rissne torg.

På Skvadronsbacken 81 har Förvaltaren ett cykelgarage där du som bor hos oss kan hyra cykelbur eller cykelställ, för säker förvaring av dina cyklar. Vi har även en cykelpool med elcyklar som håller till i cykelgaraget och bilpool

skolor och Förskolor

Se www.sundbyberg.se

Sport, fritid och kultur

I Rissne finns gott om möjligheter till både sport och lek. Här finns en idrottsplats för fotboll, tennis och friidrott. Det finns två fotbollsplaner och på vintern spolas den lilla planen för skridskoåkning om vädret tillåter. Här finns även en basketplan. I Rissne idrottshall spelas bland annat volleyboll, innebandy, basket och handboll. Rissne ängar är ett härligt grönområde för bland annat picknick, lek och pulkaåkning. För ungdomar finns också Aktivitetshuset Hundra74:an, som är en fritidsgård.

Tillgänglighet

Våra hus i Rissne har bra tillgänglighet. Hiss finns i alla hus och det finns inga trappor utanför entrén eller till hissen. Det är lätt att ta sig fram med rollator, rullstol och barnvagn. Mer information om tillgängligheten i varje hus hittar du under Lediga lägenheter (klicka på den lägenhet du är intresserad av så ser du tillgängligheten för huset).

Visste du att...

  • Namnet Rissne har sitt ursprung från vikingatiden då området hette Risenö, vilket anses betyda ”den risiga ön”. Det uppenbarar sig för första gången i skrift i ett runstensfragment från 1100-talet.
  • Sundbybergs enda byggnadsminne, Rissne gård, är från 1600-talet och hade då fyra våningar.
  • De kullar som idag tjänar som pulkbackar är i själva verket gravkullar. 
  • Under flera århundraden var Rissne en plats för militär förläggning och verksamhet. När den nya stadsplanen lades fast för Rissne under 1970-talet avvecklades det militära och gamla byggnader revs sånär som på tre kaserner. Vägarna och de första kvarteren fick dock namn utifrån Rissnes militära förflutna.