Ursvik

Ursvik

I Sundbybergs gröna hörn växer den nya stadsdelen Ursvik fram. Här kommer du att finna en unik kombination av pulserande stadsliv och avkopplande natur.

Näst efter Hammarby Sjöstad är det här det största nya stadsbyggnadsprojektet i hela Storstockholm med planer på över 8 000 bostäder.

Bostäder

I Ursvik finns radhus, parhus, villor samt flerfamiljshus med lägenheter. 2021 har Förvaltaren 269 hyresrätter i området, med 2–4 rum och kök. Under de kommande åren planerar vi för ytterligare några hundra nya hyresrätter.

Lokaler

Vi har i dag en lokal i Ursvik. Det är Handlarn i hörnet av Ursviks allé och Oxenstiernas allé. I vår planerade nyproduktion finns planer på fler lokaler, både för kommunal service och kommersiella aktörer. Du hittar alla våra lediga lokaler under Lediga lokaler.

Service

I området byggs flera restauranger, caféer och butiker. Kring nya Ursviks torg kommer det framöver även att finnas ett bra utbud av kommunal service som bibliotek, vårdcentral och kultur.

Kommunikationer

Stadsdelen har direkt anslutning till E18, Ulvsundaleden och Kymlingelänken och bussar från Ursvik ansluter till tunnelbana och tåg. Tvärbanans nya Kista-gren får två stationer i Ursvik, varav Ursviks torg beräknas stå klar år 2023. Du hittar alltid aktuell info kring tidplanen på regionstockholm.se/tvarbanan.

Förskola och skola

Många barnfamiljer flyttar in till Ursvik och redan i dag finns det flera skolor och förskolor i området. Läs mer på sundbyberg.se.

Sport, fritid och kultur

För den som gillar natur och friluftsliv är Ursvik rena himmelriket. Naturen är nämligen ursviksbornas allra närmaste granne. I Ursviks skogar finns några av Stockholms bästa motionsspår och i anslutning till spåren finns även en motionsgård med omklädningsrum och duschar, café och bastu. Utefter det elupplysta spåret finns flera grillplatser. Igelbäcken i norra delen av friluftsområdet är naturreservat. I bostadsområdet finns också en aktivitetspark med bland annat basketplan, beachvolleyplan, skateboardbana och lekpark. 

Tillgänglighet

Våra hus i Ursvik har bra tillgänglighet. Hiss finns i alla hus och det finns inga trappor utanför entrén eller till hissen. Det är lätt att ta sig fram med rollator, rullstol och barnvagn.

Visste du att...

  • Arkeologiska undersökningar visar att människor har bott i området kring Ursvik sedan 200-talet och under medeltiden fanns här en av områdets större bosättningar.
  • Fornminnen visar att människor var aktiva här redan på bronsåldern. I Kymlinge norr om Ursvik fanns en offerplats där man offrade både till modergudinnan och småknytt. Och under järnåldern var gamla Enköpingsvägen den enda – och viktiga – vägen västerut till Dalarna och Norge.
  • Under 1940-talet växte ett villasamhälle fram i Ursvik och än i dag domineras denna del av de tidstypiska kataloghusen.
  • Norr om Ursvik finns Kymlinge station, en ”spökstation” på tunnelbanans blå linje. Stationen byggdes på 1970-talet då det fanns planer på att skapa en stadsdel söder om Kista. Projektet lades dock ner och stationen färdigställdes aldrig. Däremot går det rykten om att det spökar här och att stationen trafikeras av spöktåget ”Silverpilen”…  
  • I naturreservatet Igelbäcken bor två mycket sällsynta grannar – de ovanliga fiskarterna Nissöga och Grönlingen. Nissöga har gett namn åt en av bostadsföreningarna i Ursvik.